Skutečný »taťka Šmoula« Paul Karason (†62): Zmodral z léků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Skutečný »taťka Šmoula« Paul Karason (†62): Zmodral z léků!

Vypadal úplně jako starý dobrák ze šmoulí vesničky.
Vypadal úplně jako starý dobrák ze šmoulí vesničky. (Foto GettyImages, Facebook)

Taťku Šmoulu zná každé malé dítě, ale že opravdu existoval, tomu by nikdo nevěřil, tedy alespoň jeho věrný obraz. Paul Karason (†62), užíval podomácku vyrobené doplňky stravy a v jejich důsledku zmodral, s vousy a dobráckým výrazem by si s pohádkovou postavičkou nezadal.

Je to přesně 15 let, co se muž modré pleti objevil v nejsledovanější americké talkshow moderátorky Oprah Winfreyové (69) a stal se světovou senzací. Vypověděl tam celý svůj příběh: trpěl prý celou řadou onemocnění včetně dermatitidy, a když v časopise New Age narazil na článek, že koloidní mix stříbra může podporovat zdraví a omlazení – což jsou ničím nedoložená tvrzení, rozhodl se to vyzkoušet.

Věřil, že mu směs, pro něj lék, pomůže proti odlupování kůže, a tak ji začal nejen popíjet, ale také se s ní natírat, což mu způsobilo argyrii: šedomodré zabarvení kůže, sítnice, sliznic a vnitřních orgánů způsobené dlouhodobou vnitřní expozicí stříbrnými solemi. Vůbec nepostřehl, že mu naprosto změnila barvu kůže! „Přišel za mnou přítel, s kterým jsme se dlouho neviděli, a zeptal se mě, co jsem si to, proboha, udělal?!“ řekl Paul, který se narodil se světlou pletí a zrzavými vlasy.

Sice se díky modré kůži tolik netrápil se spáleninami od slunce, přesto se mu udivené pohledy lidí na ulici zajídaly. A už vůbec se mu nelíbila přezdívka »taťka Šmoula «, kterou ho častovali. „Od dítěte to ještě může znít roztomile, ale od dospělých? No…“ komentovala to v roce 2008 jeho tehdejší přítelkyně Jackie Northrupová. 

Opalování může způsobit i rakovinu mozku

Pár let nato se život modrého mužíka zlomil od malicherných problémů ke skutečným: nemohl najít práci, trpěl zdravotními problémy včetně rakoviny prostaty a onemocněním srdce, rozešel se s přítelkyní, a protože přišel o střechu nad hlavou, žil v útulku pro bezdomovce. Poté se na něj na chvilinku usmálo štěstí, potkal školní kamarádku, sestěhovali se a vzali se. Jenže o rok později – v srpnu to bude už 10 roků – utrpěl mrtvici a nakonec zemřel ve washingtonské nemocnici na zápal plic. A teď se jeho příběh přirovnává k rodině Fugateových, kteří jsou promodralí...

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.