V Brně ulevuje onkologickým pacientkách operace: Rozhýbávají znehybnělé ruce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

V Brně ulevuje onkologickým pacientkách operace: Rozhýbávají znehybnělé ruce

Libor Streit při jedné z operací lymfedému.
Libor Streit při jedné z operací lymfedému. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš)

Bulka v prsu vystrašila před časem Miluši (46) z jižní Moravy. Mamograf odhalil nádor. Operace a ozařování pomohly, ale přišel jiný problém. Lymfedém, tedy otok měkkých tkání.

Miluše totiž kromě části prsu přišla i o lymfatické uzliny v podpaží. Přebytečná tekutina z tkání tak neodcházela a hromadila se. „Objevil se otok. Ruka ztěžkla, cítila jsem v ní tlak, bylo to hodně nepříjemné,“ popsala Miluše problém. Konzervativní léčba nepomohla, na řadu tak přišla unikátní operace. Plastičtí chirurgové našli v ruce oblast, kde byly lymfatické cévy poškozeny natolik, že neplnily svou funkci. „Pak jsme hledali vhodnou malou žílu pomocí ultrazvuku, kterou jsme následně napojili na lymfatický kolektor. Tak jsme přemostili nefunkční lymfatické cévy, aby lymfa mohla opět odtékat z oblasti pod překážkou,“ vysvětlil docent Libor Streit, přednosta Kliniky popálenin a plastické chirurgie FN Brno. Miluši se hned po operaci ulevilo. „Zase můžu říct, že mám zdravé obě ruce,“ usmívá se tři měsíce po spásné operaci.

Šest operací

Chirurg Libor Streit operoval se svým týmem od loňského prosince už šest pacientek postižených otokem měkkých tkání (lymfedémem) horních končetin. U všech vznikl lymfedém v důsledku karcinomu prsu. Ten je nejčastějším ženským onkologickým onemocněním v Česku. Unikátní operaci podstoupilo 15 žen.

V akci exoskop

Při operacích využili poprvé exoskop. „V Evropě jsme použili exoskop při chirurgickém řešení lymfedému poprvé. Na rozdíl od klasického mikroskopu při operaci sledujeme monitor. Při použití kontrastních látek u tohoto přístroje vidíme barevně lymfatické cévy, které standardně viditelné nejsou,“ říká Libor Streit.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.