Oslavy a ohňostroje, ale i zranění a úmrtí: Česko vkročilo do roku 2024 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Oslavy a ohňostroje, ale i zranění a úmrtí: Česko vkročilo do roku 2024

V Praze se slavilo i na Václavském náměstí.
V Praze se slavilo i na Václavském náměstí.  (Foto Aha! – R. Klejch, ČTK/O. Deml, J. Ožana, R. Petrášek, P. Uhlíř)

Davy oslavujících na náměstích největších českých měst společně odpočítaly poslední vteřiny roku 2023, pak propuklo bujaré veselí. Ohňostroje ozářily oblohu, přes zákaz létaly rachejtle i nad svatým Václavem.

Méně ohňostrojů, kratší oslavy, v Praze pod dohledem mužů zákona se samopaly. Češi vyslyšeli apely na střídmější pojetí vstupu do nového roku kvůli nedávnému útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. „Vyjma opilce, který se v jižních Čechách rozhodl řídit bagr, převrátil jej a bohužel pod ním zemřel, jsme neřešili nic výjimečného. Jedny z klidnějších novoročních oslav,“ shrnuli policisté. Přesto si noc neužili, především v hlavním městě. Pyrotechnika létala i z míst, kde je zakázaná. „Uložili jsme několik pokut za její použití v zakázané oblasti. Jeden policista utrpěl popáleninu od odpálené pyrotechniky a byl převezen k ošetření,“ popsala policejní mluvčí Eva Kropáčová. Řešit museli také několik rvaček.

Budou mít trvalé následky?

Před neodborným zacházením s pyrotechnikou se varuje každoročně, bohužel marně. Utrhaných prstů a popálenin řešili záchranáři desítky, i u dětí. Chlapec (12) s dívkou (15) z Moravskoslezského kraje skončili v nemocnici s těžkými poraněními rukou, v Ústeckém kraji zase nezletilce zranila pyrotechnika v obličeji. V Praze si jeden těžce zraněný muž podle zdravotníků odnese trvalé následky.

Hořela nejen pyrotechnika

Za noc museli požárníci hasit na 260 požárů způsobených převážně pyrotechnikou. Zapalovala porosty, koše či kontejnery. Vzplála ale třeba i kuchyňská linka studentských kolejí v Liberci. Evakuováno muselo být 50 osob. Zda šlo o další událost spojenou s oslavami řeší vyšetřovatelé.

Často úřadoval alkohol

Přípitky si na některých vybíraly svou daň. Policie musela umravňovat muže, který slepými náboji střílel v Mostě, i dalšího, který v chrudimském baru ohrožoval okolí plynovou pistolí. Řešit museli i množství incidentů násilí v rodinách, třeba v Liberci vzal ovíněný otec na dospělého syna nůž. Naštěstí mu způsobil jen lehčí zranění. Dalšího opilce zachraňovala horská služba v Beskydech. Pokusil se o noční sestup z Lysé hory (1323 m n. m.), uklouzl a praštil se do hlavy.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.