V Zoo Zlín přibylo 24 malých krunýřků: Když se líhne želva... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

V Zoo Zlín přibylo 24 malých krunýřků: Když se líhne želva...

Rozbije skořápku, nadechne se...
Rozbije skořápku, nadechne se... (Foto Aha! – Slávka Červená, Zoo Zlín)

V dobrém bydlení je kvalitní páření. Jen co loni Zoo Zlín otevřela novou expozici pro želvy, pyšní se chovatelským úspěchem. Dvě samice želvy ostruhaté snesly 24 vajec přímo před návštěvníky. Všechna byla oplozená.

„Už se začínají klubat poslední dvě želvičky,“ popisovala nadšeně chovatelka Kristýna Polášková. V novém domově mají na tzv. kladině s 60 cm vysokou vrstvou písku, a hlavně výkonné UV lampy simulují sluneční záření. „Díky zářičům jsme zajistili teplotu vyšší než 30 stupňů, pod zdroji tepla se želvy mohou nahřát až na téměř 45 stupňů,“ uvedl zoolog Václav Štraub. Díky podmínkám se zlepšila kondice želv, jsou také aktivnější.

Zrození v inkubátoru

Chovatelé vejce podobná menšímu kulatému míčku po snesení odebrali a umístili do líhně. Tam dokážou vytvořit optimální podmínky, a hlavně zamezí jejich nechtěnému poškození samicemi.

Mámu nepotřebuje

Vylíhnuté mládě váží kolem 40 gramů. Je samostatné, nepotřebuje péči rodičů. „Mají na spodní straně krunýře žloutkový háček, který je prvotní výživou. Zatahuje se dva až pět dní. Následně želvičku přemístíme z inkubátoru do terária,“ uvedla Polášková. Na jídelníčku mají několik druhů salátů, strouhanou cuketu, mrkev a vitaminy.

Hrozí jí vyhynutí

Želva ostruhatá je po galapážské sloní a seychelské obrovské třetí největší na světě. Den tráví schovaná v úkrytu. Na zadní straně u ocasu má dva až tři silné ostruhy. Dokáže s nimi vyhrabat noru hlubokou až tři metry. Její domovinou je suchá step a polopouště podél jižního obvodu Sahary. Je ohrožena dobytkem, který spásá vegetaci.

 Víte, že...

...samci váží až 90 kg a délka krunýře je až 80 cm? Samice v zoo mají 45 kg a délku krunýře 50 cm.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.