První přírůstek v Zoo Praha: Tohle je nováček roku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

První přírůstek v Zoo Praha: Tohle je nováček roku!

Vejce želvička rozbila drobným dlátkovitým výrůstkem na horní čelisti, tzv. vaječným zubem.
Vejce želvička rozbila drobným dlátkovitým výrůstkem na horní čelisti, tzv. vaječným zubem. (Foto Zoo Praha/Petr Hamerník)

Nejrychlejší byla letos želva. Prvním mládětem roku 2023 v Zoo Praha je želva hvězdnatá, jejíž domovinou je Asie. Po vylíhnutí 3. ledna vážila 16 gramů a měřila přibližně 35 milimetrů.

V inkubaci želvička strávila 97 dnů. Dostat se z vajíčka byl pro ni pořádný výkon. Skořápka nepovolí sama od sebe. Musela ji nejprve narušit »vaječným zubem« na horní čelisti. Pohlaví nových přírůstků nenechali chovatelé zcela náhodě. Rozhoduje o něm teplota, ve které se vejce vyvíjí. V případě tohoto mláděte, byla líheň vyhřátá na 31,5 °C. „Teplotu jsme nastavili tak, abychom měli zhruba padesátiprocentní pravděpodobnost inkubace obou pohlaví,“ vysvětlil kurátor chovu plazů Petr Velenský.

Kluk nebo holka?

Zda se ve vajíčku »vyhřál« kluk nebo holka, chovatelé zatím neví. Zhruba za rok mohou začít pohlaví mláděte odhadovat. Za dva až dva a půl roku už to na něm uvidí s jistotou.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.