Vánoční překvapení v Zoo Olomouc: Giboni si nadělili miminko | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Vánoční překvapení v Zoo Olomouc: Giboni si nadělili miminko

Mládě gibona se mámy drží jako klíště.
Mládě gibona se mámy drží jako klíště. (Foto Zoo Olomouc)

Z roztomilého překvapení se radují chovatelé v Zoo Olomouc. Na světě uvítali mládě gibonů zlatolících. Matka vzácného potomka porodila po osmileté pauze.

Gibonek se narodil dva dny před Štědrým dnem, zoo o něm informovala až včera, aby jeho start do života nezakřikla. „Toto mládě ale prospívá na výbornou,“ uvedla zooložka Jitka Vokurková. Mrňous se pevně drží mámy, pravidelně pije její mléko a zvědavě okukuje okolí. Letos je to v Zoo Olomouc již druhý přírůstek u gibonů zlatolících. První přišel na svět v létě. Protože jeho máma pochází přímo z vietnamské přírody, je geneticky ještě vzácnější.

Kožíšky černé i zlaté

Obě pohlaví gibonů zlatolících se rodí ve světlé barvě. Zhruba po roce se přebarvují do černé. Samci již černí zůstanou, ale samice se v období pohlavního dospívání znovu »převléknou do zlatého kožíšku«. Je pro ně výhodnější tvářit se déle jako »kluk«. Toho rodina k samostatnému životu vyhání později.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.