Radost ve zlínské zoo: Na svět přišly kapybary! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Radost ve zlínské zoo: Na svět přišly kapybary!

Travička zelená, to je naše... pochutina.
Travička zelená, to je naše... pochutina. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Jaguar truck se omladil! Pavilon ve zlínské zoo, který si v ničem nezadá s jihoamerickou travnatou stepí, má nové obyvatele. Přibyla čtyři nová kapybaří mláďátka – dvě holky a dva kluci. Být muzikanti, mohou založit rodinný kvartet.

Celá rodinka největších hlodavců světa je k vidění především v dopoledních hodinách, kdy vyráží na pastvu. „Kapybary chováme už 35 roků. Za tu dobu jsme odchovali dohromady 70 mláďat. Jejich porodní váha bývá většinou okolo 1,5 kilogramu,“ řekl Aha! zoolog Václav Štraub. Jakmile mláďata přijdou na svět, jsou plně vyvinutá. Mohou hned plavat, potápět se, a i když pijí mateřské mléko, jsou schopna přijímat i pevnou stravu. Kromě trávy milují čínské zelí a červenou řepu.

Jméno jim dali indiáni

Domovinou kapybar je Jižní Amerika. Samice jsou březí pět měsíců. Jsou mohutnější než samci, délka jejich těla dosahuje až 130 cm. Dospělí jedinci váží až 80 kg. Zdržují se většinou podél řek, jezer či v bažinatých územích. Pod vodou vydrží až 10 minut. Pojmenování kapybara pochází od indiánského kmene Guarani a znamená »pán travin«.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.