Osvěžení hrochů ve Dvoře Králové: Tahle koupel teď bodne! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Osvěžení hrochů ve Dvoře Králové: Tahle koupel teď bodne!

Rádi se prochází po mělčině.
Rádi se prochází po mělčině. ( Foto Helena Hubáčková)

Raději ve vodě než na souši tráví parné létohroši v královédvorském safari parku. Osvěžují se a také si v ní zvlhčují a chladí kůži, která je sice až pět centimetrů tlustá, ale i nesmírně citlivá.

„Jakmile je hroší kůže vystavená slunci, začne rychle červenat a praskat. Navíc se porývá červeným mazlavým sekretem, kvůli kterému se lidé dříve domnívali, že hroši potí krev, což není pravda. Hroši tzv. potí svůj vlastní opalovací krém, který jejich kůži chrání před vysoušením a neblahými dopady slunce,“ popsal mluvčí východočeské zahrady Michal Šťastný. Vedle toho jim udržení pokožky v kondici pomáhají koupele v jezeře, v němž je voda stále příjemně chladivá, protože do něj trvale přitéká z potoka Netřeba.

Vyžene je hlad

Hrochy mimo vodu především v hodně slunečných dnech spatříte opravdu minimálně. Na souši je zastihnete především ráno a navečer, kdy je tam vyláká hlad. „Dospělý hroch sežere v přírodě až 40 kilo potravy denně, takže sezónně vysychající toky by je vodními rostlinami neuživily. Na souši se proto především pasou,“ uvedl Šťastný.

Mimo vodu morous

Na souši je hroch nesvůj a často se chová vztekle a útočněji než ve vodě. „Nezřídka dochází k udupání lidí hrochem či dalším smrtelným napadením. Proto jsou hroši jedněmi z nejnebezpečnějších zvířat Afriky,“ upozornil mluvčí safari parku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.