Zlínské zoo se podařil mimořádný odchov: Narodila se Doubravka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zlínské zoo se podařil mimořádný odchov: Narodila se Doubravka

Není nad to, vyhodit si trochu z kopýtka.
Není nad to, vyhodit si trochu z kopýtka. (Foto Aha! – Slávka Červená, ČTK/D. Glück)

Kráva Doubravka z filmu Léto s kovbojem už není jediná. Chovatelé v Zoo Zlín tak pojmenovali vzácnou samičku gaura indického, což je největší skot na světě. V Česku je k vidění pouze ve městě Tomáše Bati.

V Evropě chová gaury 10 institucí, za uplynulých 12 měsíců je ale Doubravka jediné mládě, které se na starém kontinentu narodilo. Při výběru jména se však chovatelé romantickou komedií, kde si střihli role Daniela Kolářová (Doubravka) a Jaromír Hanzlík (Honza), neinspirovali. Důvod je prozaičtější, narodila se na pastvině pod velkým dubem.

Doubravka s mámou. Později bude oficiálně pokřtěna jménem indickým. Výška samců je přes dva metry, váha pak i 1,5 tuny. Samičky váží do tuny. Rohy mohou mít až 115 cm.

„Dvouměsíční samička zdárně prospívá a je ve skvělé kondici. Porodní váhu telátka chovatelé odhadli na 35 kilogramů, nyní váží 50 – 60 kilo. Pije hlavě mateřské mléko, ale už zkouší, jak chutná seno nebo tráva. Stádo včetně Doubravky denně vychází do rozlehlého venkovního výběhu v asijské oblasti,“ sdělil zoolog Zdeněk Čech.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.