Mládě medvědů ušatých v Zoo Chleby: Ošetřovatelům ukázalo jen drápky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Mládě medvědů ušatých v Zoo Chleby: Ošetřovatelům ukázalo jen drápky

Aby mohl veterinář Oldřich Poříz vzdorovité mládě rychle naočkovat a prohlédnout, musel ho Jaroslav Dufek pevně držet.
Aby mohl veterinář Oldřich Poříz vzdorovité mládě rychle naočkovat a prohlédnout, musel ho Jaroslav Dufek pevně držet.  (Foto Aha! – Karel Kopáč, Jan Drozen, Zoo Chleby)

Dosud o něj pečovala jen máma Angara (6), teď se mládě medvědů ušatých poprvé ocitlo v rukách člověka. Přírůstek Zoo Chleby na Nymbursku svou nelibost dal hlasitě najevo a dokonce i vytasil drápky!

Méďa, který dosud na své jméno čeká, tento týden podstoupil povinné očkování a čipování. Veterinář se také snažil zjistit, zda je to kluk nebo holka. „Nejspíš jde o samce, ale jistotu zatím nemáme. Za tři týdny, kdy mládě čeká přeočkování, zkusíme jeho pohlaví odhalit znovu,“ řekl včera Aha! lektor ze Zoo Chleby Jaroslav Dufek.

Medvídek se lidem nevzdal jen tak. I když jsou mu zhruba tři měsíce, drápy má jako pravý medvěd ušatý už teď silné, několik centimetrů dlouhé a ostré. „Bylo to ale lepší, než jsme čekali. Nechal se udržet, ani jsem neměl roztrhanou bundu,“ konstatoval s úsměvem Dufek. Procedura trvala jen pár minut. Do večera bylo odpuštěno. „Máma si od nás vzala piškoty a mládě se na nás v klidu přišlo podívat,“ dodal.

 

Ochutnává ovoce

Angara svého prvního potomka stále kojí, ale už mu také nosí ochutnávat ovoce, především kuličky hroznového vína nebo kousky banánu. Od chovatelů dostává také ze lžičky jogurty. V přirozeném prostředí jedí tito medvědi kořínky, byliny, houby, semena, ořechy, ovoce, hmyz, larvy a med.

Ozvalo se v lednu

Poprvé chovatelé mládě zaslechli začátkem ledna. Nebyli si ale jisti, zda se z brlohu opravdu ozývá novorozeně. Na vlastní oči ho spatřili a vyfotili až 10. března. Veřejnost ho i s mámou uvidí ve venkovním výběhu během několika týdnů. Zatím v něm mohou pozorovat tátu Balu (5), kterého chovatelé prozatím od rodinky oddělili.

Víte, že...

...medvědi ušatí obývají střední, jižní, východní a jihovýchodní Asii? Žijí v hornatých oblastech až 3700 m n. m.



Přečtěte si
-bello-
10. 4. 2022 • 01:04

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.