Safari park získal ohrožené krokodýly štítnaté: Ukazují zoubky a tajemně houkají | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Safari park získal ohrožené krokodýly štítnaté: Ukazují zoubky a tajemně houkají

Ostré zuby v tlamičce mláděte už budí respekt.
Ostré zuby v tlamičce mláděte už budí respekt. (Foto Safari Park Dvůr Králové/M. Smrček, S. Jiřičková)

Zpívající krokodýli štítnatí se zabydlují v safari parku ve Dvoře Králové. Tři mláďata kriticky ohroženého druhu se nyní učí spolupracovat s chovateli.

Mláďata safari park získal z partnerských zahrad ve Francii. „Měří mezi 60 a 80 centimetry. Ubytovali jsme je zatím v samostatných nádržích,“ říká zoolog Michal Podhrázský. Krokodýlky chovatelé trénují na práci s klikrem a kontaktní tyčí, tzv. targetem, aby s nimi později, až vyrostou a budou nebezpeční, mohli snáze manipulovat. Krokodýli jsou podle zoologa velmi chytří predátoři, a tak jim jde učení a komunikace velmi dobře. Tito plazi mají bohatý rejstřík hlasových projevů, připomínajících houkání. Vysloužili si tak přezdívku zpívající krokodýli. Jejich spojování v zajetí bývá v dospělosti téměř nemožné. Do safari parku proto dorazila mláďata přibližně stejné velikosti.

Krokodýlek už si »zpívá« v nádrži.

Doma jsou v Africe

Krokodýl štítnatý je doma v tropických lesích střední a západní Afriky. Jde o nejméně prozkoumaný druh krokodýla. Obvykle dorůstá délky kolem 2,5 m, ale jsou známí i samci dlouzí přes 4 metry.

Dvoumetrová kráska

Návštěvníci uvidí trojici, která je nyní v zázemí, poprvé o letních prázdninách. Zatím mohou obdivovat devatenáctiletou samici. Měří přes dva metry a je největším krokodýlem v safari parku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.