Valentýnský rádce Aha! Jak udržet kytku při životě? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Valentýnský rádce Aha! Jak udržet kytku při životě?

...
... (Shutterstock)

Prodejci květin budou mít zítra žně. Abyste k Valentýnu udělali radost nejen obchodníkům, ale především té osobě, pro kterou je květina určena, vybírejte očima i hlavou. Většina květin do ČR musela urazit poměrně dlouhou cestu a ne každá pak cestu do vázy přežije.

Při výběru řezaných květin je důležité dbát na několik faktorů, abyste získali co nejkvalitnější. Zvadlé poznáte asi hned, pozor ale dávejte i na kvalitu stonků, které by měly být pevné, bez známek ohnutí nebo měknutí. Listy musí být pružné, skvrny nebo žloutnutí znamená, že je celá rostlina stará nebo napadená, odtržením listu už nic nezachráníte. A vždy sáhněte raději po té, která se ještě nerozvila, nechte ji udělat parádu až ve váze.

Držáci

Existuje několik druhů květin, které vydrží téměř vše a ve váze budou dělat radost mnohem déle než »citlivky«. Které to jsou?

Měsíc: anturie

3 týdny: chryzantéma, karafiát

2 týdny: lilie, orchidej alstromerie

1 týden: růže, tulipán, frézie

5 dní: gerbery

Nejsem pyšná?

O kytku by se měl starat i obdarovaný. Pokud chcete dokázat, stejně jako Pyšná princezna zahradníkovi, že vám kytka nezemře během jednoho dne, přiložte ruku k dílu... Pozor na saponát. Pořádně vymyjte vázu a dávejte pozor, aby v ní nezůstal čisticí prostředek. Proveďte řez. Stonky květiny seřízněte pod úhlem 45 stupňů, čímž zvýšíte plochu pro příjem vody. Řezejte čistým nožem. Trhejte. Odstraňte listy, které by ležely ve vodě. Zabráníte jejich rozkladu a růstu bakterií. Správné místo. Nemějte vázu na přímém slunci (ani v zimě) a nedávejte ji blízko topení. Dejte jí pít. Vodu měňte každé dva dny. Ideálně ostátou, ne rovnou z kohoutku, obsahuje moc chloru.

Řekněte to barvou

Červená je barva lásky a je proto jasné, která bude ve svátek všech zamilovaných vést prim. Víte ale, že i jiné barvy mohou vaše emoce k obdarovanému vyjádřit lépe? Připomeňme si typologii barev květin, co symbolizují?

Červená: Láska, vášeň, odvaha.

Růžová: Láska, něha, romantika.

Bílá: Čistota, nevinnost, elegance.

Žlutá: Radost, štěstí, energie.

Oranžová: Vitalita, nadšení, přátelství.

Modrá a fialová: Tajemství, krása, klid. 

Krémová a zelená: Klid, harmonie.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.