Dopřejte pokojovkám správnou péči: Připravte je na zimu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Dopřejte pokojovkám správnou péči: Připravte je na zimu

Víte, co jim udělá dobře?
Víte, co jim udělá dobře? (iStock.com)

Teplé dny skončily a je nejvyšší čas připravit pokojové květiny k zimnímu spánku. Během chladna totiž potřebují trochu jinou péči než ve dnech plných slunce. S našimi radami tyto dny přečkají bez problému.

1. Začněte kontrolou Každou rostlinu pečlivě prohlédněte. Zaměřte se hlavně na spodní část listů, kde se rádi usazují škůdci. Zažloutlé listy ostříhejte, stejně jako zbytky květů. Zbytečně ubírají rostlině energii. Rada: Rostliny můžete preventivně ošetřit přípravkem proti hmyzu.

2. Zalévejte méně Kratší zimní dny by se měly odrazit na nižší zálivce. Prodlužte intervaly, ve kterých zaléváte, jinak hrozí přemokření. Při nadměrné zálivce rostliny shazují listy a hnijí kořeny. Rada: K zálivce použijte jen odstátou vodu a zalévejte, jen když zemina v květináči úplně vyschne.

3. Zajistěte světlo Zkracování dnů a nedostatek světla může rostliny poznamenat. Snažte se je proto umístit co nejblíže ke světlu, aby měly co nejlepší podmínky k fotosyntéze. Nezapomínejte také každé ráno vytáhnout žaluzie a odhrnout závěsy, ať nepřijdou ani o zlomek světla. Rada: Zkuste pravidelně po týdnu rostliny otáčet, aby měly přístup ke světlu ze všech stran. Zajistíte tak rovnoměrný růst.

4. Zvlhčujte a sprchujte Suchý a teplý vzduch především v panelákových bytech rostlinám neprospívá. Nezapomínejte zvlhčovat vzduch v okolí rostlin, případně je i mlžit nebo rosit. Čas od času je můžete i osprchovat. Rada: S vyšší vzdušnou vlhkostí pomůžou zvlhčovače vzduchu, případně můžete postavit rostliny na misky s vodou a oblázky, aby se zvýšila vlhkost okolo nich.

5. Pozor na průvan Opadávají a žloutnou vašim rostlinám listy? Možná za to může průvan. Pokud na ně fouká vzduch studenější, než je teplota v místnosti, může to zavinit i jejich úhyn. Největší problémy s průvanem mají fíkusy a orchideje. Rada: Zkontrolujte, jestli na pokojovky odněkud nefouká nebo nejsou na místech, kde se větrá.

6. Pryč od radiátorů Pozor byste měli dát i na nadměrné teplo. Nenechávejte rostliny v blízkosti radiátorů. Problém můžou mít hlavně břečťany a kapradiny. Rada: Sousedství radiátoru (nikoli těsné), může zvládnout monstera, fikus, filodendron nebo dracena.

7. Opatrně s hnojením S podzimem bystě měli přestat rostliny přihnojovat. Předávkování může způsobit uhnívání kořenů. Pokud máte pocit, že je hnojení nutné, vsaďte na hnojivo s vyšším obsahem fosforu a draslíku. Rada: Rostlinám v zimě neublíží občasné podání hnojiva s guánem nebo žížalí čaj.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.