Tohle postavíte i bez razítek: Stavební úřad zajímá i vaše kůlna! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tohle postavíte i bez razítek: Stavební úřad zajímá i vaše kůlna!

ilustrační foto
ilustrační foto (istock.cz)

Léto je tu a kdekdo se poohlíží, čím si svou zahradu trochu vylepšit. Stavbu pergoly, přístřešku či garáže můžete zvládnout snadno během několika dnů či týdnů. A v řadě případů nebudete potřebovat ani stavební povolení.

Stavění s minimem razítek

Jestli nechcete, abyste museli kvůli pár stlučeným prkénkům hned nosit výkresy na stavební úřad a shánět souhlasy sousedů, držte se těchto pravidel. S velkou pravděpodobností nebudete potřebovat stavební povolení, ohlášení stavby ani územní souhlas. 

  • stavba do 25 m², maximálně 5 metrů vysoká, podsklepená nejhlouběji do 3 metrů 
  • je dál než 2 metry od sousedního pozemku 
  • není v ní hygienické zařízení ani obytná místnost 
  • neslouží k podnikání, skladování chemikálií ani chovu zvířat

Přístřešek

Jednoduchá stříška, chránící auto či posezení před živly, může být hotová za pár dní. Pokud se vejdete do 25 m² a nebudete stavět blíž než 2 metry od hranice pozemku, nemusíte kvůli tomu na úřad. Má to ale jeden háček. Přístřešek nesmíte nalepit k domu, protože jinak by mohl být považován za přístavbu a ta už vyžaduje pár úředních razítek. Stejně tak, když ji umístíte na hranici pozemku.

„Pokud by váš přístřešek nesplňoval výše uvedená kritéria, ale byl stavbou do 300 m² celkové zastavěné plochy, výšky do 10 m, maximálně jednopodlažní, nepodsklepenou a dočasnou (na dobu maximálně 3 let), postačilo by vám ohlášení stavebnímu úřadu. V opačném případě je nutné zažádat o stavební povolení,“ doplňuje Pavel Kiršner z advokátní kanceláře Ciprýn a Kiršner.

Poptejte se na úřadě

Před zahájením jakékoliv stavby se rozhodně zeptejte na potřebné náležitosti na vašem stavebním úřadě. Právě on má konečné slovo a pokuty za nedodržení zákona jsou vysoké. „Důvod, proč jít na »úřad«, je dvojí. Vždy se musíme podívat, zda daná stavba (či stavební úprava apod.) vyžaduje územní rozhodnutí (popřípadě územní souhlas), což je jedna rovina a v druhé řadě je nutné zjistit, zda daný záměr vyžaduje stavební povolení (popřípadě ohlášení stavebnímu úřadu),“ říká právník.

Bazén

Běžný bazén nevyžaduje stavební povolení ani ohlášení. Pokud nebudete stavět bazén větší než 40 m², nebudete potřebovat ani územní souhlas.

Plot

Při stavbě plotu nepotřebujete povolení ani ohlášení stavby. Pokud nebudete stavět plot vyšší než 2 metry a nebude hraničit s veřejným prostranstvím či veřejnou komunikací, vyhnete se i územnímu souhlasu.

Přečtěte si
koliaska
15. 11. 2022 • 21:38

Tak toto jsou určitě hodně užitečné informace, díky mockrát. To my bychom se nejspíš příští rok rádi pustili do stavby nějaké té pergoly. Mně osobně se hodně líbí třeba takové ty hliníkové, ty vypadají opravdu hezky a moderně. Hlavně teda pak ty od http­s://ww­w.aty­py.cz­/hli­niko­ve-pergoly/ Ty se mi líbí hodně.

Mirka Nová
1. 8. 2022 • 12:16

Můj manžel je veliký všestranný kutil a neustále si doplňuje nové vybavení do své dílny. Kupuje si stále nové kufry na nářadí, a tak jsem mu objednala na http­s://ww­w.gr­ower­store­.cz/ dvě pojízdné dílenské skřínky, které mu ještě chyběli. Měl z nich velikou radost a mohl si konečně dotřídit své nářadí, které nemělo, jak říká stále své místo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.