Tragédie v italských Dolomitech: Pod lavinou zůstali dva Češi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tragédie v italských Dolomitech: Pod lavinou zůstali dva Češi

Oběti sesuvu ledovce
Oběti sesuvu ledovce (reprofoto/facebook, Reuters, Blesk)

V italských Dolomitech, kde se v neděli uvolnil velký kus ledovce na hoře Marmolada (3343 m n. m.), se stále pohřešuje pět italských horolezců. Sedm osob při sesuvu zemřelo. Mezi mrtvými jsou, jak potvrdilo ministerstvo zahraničí, i dva čeští občané.

Záchranáři už obnovili pátrací akci a zapojili do ní vrtulníky i bezpilotní letouny vybavené například zařízením pro zachycení signálu mobilních telefonů. Zatím se jim podařilo z místa neštěstí vyzvednout několik kusů oblečení a horolezecké vybavení, které zaměřily drony. Lavina z ledových kvádrů, kamení sněhu a vody vymetla celé ledovcové údolí, záchranáři tedy musejí prohledávat obrovský prostor.

Opuštěná dacia

Podle italského tisku se zatím podařilo identifikovat čtyři mrtvé. Jedná se o Filippa Bariho (†27), Lilianu Bertoldiovou (†54), Paola Daniho (†52) a Tommasa Carolla (†48). Dalším zahynuvším by měl být 51letý horský vůdce Davide Miotti. Ve všech případech jde o Italy, mezi nimiž jsou i zkušení horští průvodci. Podle České televize českými oběťmi jsou dva kamarádi, kteří se do hor vydali společně. Doklady jednoho z nich se našly na místě. Další lidé z Česka se v souvislosti s neštěstím zatím nepohřešují. Na parkovišti pod horou mělo zůstat opuštěné auto. Web Corriere della Sera uvedl, že šlo o vůz Dacia Logan modré barvy s českou poznávací značkou. Nejspíš s ním přijeli oba muži...

Sesuv ledovce v Itálii.

Další tragédie

Zatímco na Marmoladě pokračuje pátrání, při výstupu na horu Ortles (3905 m n. m.) v italských Alpách zemřel další český horolezec, který spadl do hloubky 400 metrů. Jak potvrdilo ministerstvo zahraničí, v horách byl se skupinou lidí, ostatní jsou v pořádku.

Víte, že...

...na vrcholu Marmolady byla v sobotu naměřena rekordní teplota 10 stupňů? I to stojí za utržením masy ledu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.