Rádce Aha! Co si k vám (ne)může lékař dovolit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Rádce Aha! Co si k vám (ne)může lékař dovolit!

...
... (istock.com)

Většina lidí přistupuje k lékařům s respektem a úctou. Věří každému jejich slovu a nenapadlo by je pochybovat ani o požadavcích, které jim přijdou zvláštní. Aha! zjišťovalo, co lékař opravdu chtít může a co už je přes čáru.

Dary a registrace
Chce lékař sponzorský dar nebo registrační poplatek? Za péči placenou z veřejného zdravotního pojištění nesmí chtít ani korunu! „Pokud jde o péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění, pak rozhodně takové poplatky nebo dary vyžadovat nemůže a vy byste na to přistoupit neměli,“ potvrzuje výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Martin Balada. Pokud ale jde o péči, kterou pojišťovna nehradí (např. plastická operace kvůli hezčímu nosu), pak platí smluvní volnost.

Výhrůžky vyřazením
Hrozí vám doktor vyřazením evidence kvůli nezaplacenému poplatku? Na nic takového nemá právo a vy se můžete obrátit na svou zdravotní pojišťovnu.

Vnucování konkrétního zařízení
Nutí vás lékař, abyste nějaký úkon (např. odběr krve) absolvovali v konkrétním zařízení? Ptejte se na důvod. „Pro pacienta platí svobodná volba zdravotnických zařízení a nic by nemělo bránit tomu, aby si pacient zvolil pro něj nejlepší,“ říká ředitel Balada. V řadě případů má ale lékař pro své doporučení důvody a je vhodné jej respektovat.

Odmítnutí odborného vyšetření
Máte zdravotní problémy, které váš praktický doktor zlehčuje a odmítá vám vystavit doporučení k odbornému lékaři? Nenechte se odradit! Ke specialistovi se můžete objednat i bez jeho doporučení. „Nicméně už kvůli dostatku podkladů o vašem zdravotním stavu a předchozí léčbě je výrazně lepší mít s sebou od svého praktického lékaře zprávu. A když už píše zprávu, napíše rovnou i příslušnou žádanku o vyšetření,“ uvádí Martin Balada.

Pokuta za nedodržení termínu
Někteří lékaři pokutují pacienty, kteří se bez omluvy nedostavili ve sjednaném termínu, případně chtějí peníze za velké množství omluv. Když ale o jejich »pokutových pravidlech« víte, zaplatit musíte. „Pokud jste si takové podmínky s poskytovatelem srozumitelně a jasně dohodli, pak je tento požadavek možný,“ připouští ředitel Balada.

Konec evidence
I pacient má své povinnosti. A když je neplní, může ho doktor vyřadit ze své evidence, například když s lékařem nespolupracuje nebo odmítá péči. „Lékař o tom musí pacientovi ovšem vydat písemné potvrzení včetně uvedení důvodů,“ vysvětluje ředitel Balada. Lékař ale pacienta nesmí vyřadit z evidence bez jeho vědomí, jinak se vystavuje riziku pokuty.
Pokud vás lékař vyřadil z evidence, trvejte na písemném potvrzení včetně zdůvodnění. Stěžovat si můžete u své zdravotní pojišťovny, případně na příslušném správním orgánu (obvykle krajský úřad).

Víte, že...
...praktického lékaře můžete měnit jednou za tři měsíce a je povinen předat vaši veškerou dokumentaci svému nástupci?
...jednou za rok si můžete vyžádat od své zdravotní pojišťovny přehled údajů o poskytnuté zdravotní péči?

Přečtěte si
koliaska
30. 4. 2022 • 02:43

Mockrát díky za článek. Abych pravdu řekla, tak já se svoji poslední praktickou lékařkou nebyla moc spokojená. Byla s ní velice špatná domluva a celkově jsme si moc nesedly už od začátku. Nakonec jsem tedy přestoupila k https://www.moje-doktorka.cz/ a u té je to úplně pravý opak. Zatím jejímu přístupu nemám absolutně co vytknout.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.