Čína po nakažení koronavirem: Dezinfikují celé město! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Čína po nakažení koronavirem: Dezinfikují celé město!

Každodenní realita v Číně - roušky všude, i na dětech (3.2.2020)
Každodenní realita v Číně - roušky všude, i na dětech (3.2.2020) (Reuters)

Počet nakažených koronavirem už v Číně přesáhl hranici 20 tisíc a přes 425 lidí stála epidemie život. V zoufalé snaze zamezit dalšímu šíření viru se proto úřady rozhodly ke svéráznému činu: dezinfekcí vystříkaly bezmála třímilionové město Chuang-š‘!

Právě toto město ležící na břehu největší čínské řeky Jang-c’-ťiang sousedí s Wu-chanem, v němž epidemie v prosinci vypukla a postupně se z něj rozšířila do celého světa (aktuálně je ve 26 zemích, nejnověji v Belgii). Než ale do ulic vyjely první kamiony s dezinfekčním prostředkem, nařídila vláda všem obyvatelům, aby nevycházeli z domů: „Zavřete, prosím, dveře a okna a po deváté hodině večer nevycházejte ven. Přijměte rovněž náležitá bezpečnostní opatření a spolupracujte s těmi, kteří dezinfekční práce provádějí.“

Kliky smrti
K drastickému opatření se uchýlila poté, co bylo oznámeno, že se nákaza novým virem s označením 2019-nCoV dokáže šířit i prostřednictvím neživých objektů. Stačí totiž pouhé zakašlání či kýchnutí a vražedný virus dokáže nějakou dobu přežívat například na klikách dveří a čekat tam na další oběť...

Všelidová válka
Čínský prezident Si Ťin-pching (66) už na zvláštní schůzi politbyra komunistické strany prohlásil, že země vede »všelidovou válku«. A v rámci tohoto boje se Chuang-š‘ zaměřil zejména na silnice, obchody, veřejné parky, odpadkové koše, veřejné záchody, trhy, supermarkety, nemocnice, školy, autobusy, taxíky a kancelářské budovy. Než se prefektura, která má rozlohu necelých pět tisíc čtverečních kilometrů, řádně nevydezinfikuje, zejí ulice rozlehlého města prázdnotou.

Cestující vzali hadicemi
Na všechny cestující, kteří přiletěli z Wu-chanu, čekala na indonéském letišti Hang Nadim bezpečnostní »sprcha«. Ještě než je převezli do karantény, namířili na ně zdravotníci v ochranných oblecích hadice a od hlavy až k patě je postříkali dezinfekcí.

Zavřeli ráj hazardu
Macao, největší herní centrum na světě a autonomní součást Číny, oznámilo, že požádalo všechny provozovatele kasin, aby v zájmu omezení rizika šíření na dva týdny pozastavili provoz.

Jak se 10 dní stavěla nemocnice v čínském Wu-chanu:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.