ČINSKÝ KORONAVIRUS: Evakuace cizinců z epidemií stiženého Wu-chanu začala | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

ČINSKÝ KORONAVIRUS: Evakuace cizinců z epidemií stiženého Wu-chanu začala

V Kalifornii přistálo letadlo plné Američanů, kteří byli evakuování z ohniska nákazy Koronaviru. Let s 201 cestujícími vyrazil z Číny v úterý a přistál ve čtvrtek (29.1.2020)
V Kalifornii přistálo letadlo plné Američanů, kteří byli evakuování z ohniska nákazy Koronaviru. Let s 201 cestujícími vyrazil z Číny v úterý a přistál ve čtvrtek (29.1.2020) (Reuters)

»Operace koronavirus«, rozsáhlá evakuace občanů jiných států z čínského města Wu-chan, je v plném proudu. Japonsko, USA a další státy poslaly do Číny letadla, aby z centra nákazy odvezly své lidi do bezpečí. Evakuace vázne Britům, kteří odletěli z Číny s poloprázdným strojem.

Pokud si ale cizinci z Wu-chanu myslí, že tím budou mít svou anabázi za sebou a padnou si doma do náručí se svými blízkými, hořce se mýlí. Všechny ihned čeká striktní dvoutýdenní karanténa. V Tokiu už přistál charterový letoun s více než 200 japonskými občany z Wu-chanu. Dva z Japonců mají symptomy zápalu plic, sedm lidí bylo hospitalizováno. Japonsko okamžitě poslalo do Číny druhé letadlo pro další lidi. Letoun s občany Spojených států dotankoval na Aljašce, kde také došlo k první zdravotní kontrole pasažérů, pak sedl na kalifornské vojenské základně u Riverside.

Poloprázdno

Evakuace Britů sklidila velkou kritiku. Že pro ně přiletělo letadlo se prý královnini poddaní ve Wu-chanu dověděli příliš krátce před plánovaným odletem a při nejlepší snaze ho nestihli. „Z ministerstva zahraničí nám zavolali hodinu a třičtvrtě před plánovaným odletem. To bychom v tak ucpaném městě, jakým je dnes Wu-chan, nestihli ani náhodou. Žádali jsme o taxík, nebo o doprovod policie, ale nic z toho nám poskytnuto nebylo. Tak jsme s manželkou a dítětem zůstali,“ uvedl Adam Bridgeman. Nakonec měla jeho rodina štěstí, protože později se dostali do jiného spoje.

Přibrali Španěly

Britský vládní charter tak alespoň přibral s sebou dvacítku Španělů, všichni měli v kabině místa k rozdávání. Celkem odletělo velkým boeingem pouze 83 lidí. „Skupinové selfi. Já a všichni mí kamarádi,“ napsal irský účitel Ben Kavanagh k selfíčku, na němž v letadle kolem něj nikde není ani živáčka. Všichni evakuovaní se ale shodují na jednom: „Vypadněme odsud z toho pekla! Co nejrychleji!“

Rychlé šíření nákazy straší světové zdravotníky!

Kvůli současné epidemii nového koronaviru Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila globální stav zdravotní nouze. WHO zasáhla ne tak kvůli samotné Číně, ale kvůli tomu, jak se rychle nákaza rozšiřuje v celém světě. Koronavirus se dosud objevil ve 21 zemích, nejnověji už i v Británii a Rusku. Nakazilo se jím přes 9900 lidí a 220 osob nákazu zaplatilo životem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.