V čínském Wu-chanu staví jako o život: Nemocnice s podvodem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

V čínském Wu-chanu staví jako o život: Nemocnice s podvodem

Čína staví kvůli koronaviru ve města Wu-Chan novou nemocnici.
Čína staví kvůli koronaviru ve města Wu-Chan novou nemocnici. (Reuters)

Když je to nezbytně nutné, umí dělníci postavit část nemocnice za pouhé čtyři dny! Podařilo se to v čínském městě Wu-chan, odkud se šíří nový druh koronaviru. První z budov nově vznikajícího špitálu je téměř na světě a s kompletním zařízením má hned po víkendu začít sloužit pacientům nakaženým virem 2019-nCoV.

Na stavbě kmitají desítky bagrů a náklaďáků, mezi nimiž se proplétá armáda dělníků a inženýrů v reflexních vestách. Pracuje se nepřetržitě 24 hodin denně, na každé směně se podílí až 2000 lidí. Nemocnice byla nazvaná Chuo-šen-šan a bude složena z předpřipravených stavebních buněk. Kompletně hotové zařízení by měla převzít armáda 2. února, tedy deset dní po zahájení prací! Ve Wu-chanu přitom od soboty souběžně vzniká další nemocnice pojmenovaná Lej-šen-šan, která by měla mít kapacitu 1300 až 1500 lůžek. Její dokončení je plánováno na 5. února.

Umí to rychle

Čína už v minulosti zvládla dokončit podobní monumentální projekty. V roce 2003 při epidemii SARS (akutní respirační syndrom) byla nemocnice v Pekingu dokončena za pouhý týden a je stále považována za nejrychleji postavené zařízené takového typu na světě. Tentokrát si ale Číňané pokazili dobrý dojem podvodem. Jako důkaz technologické vyspělosti a maximálního nasazení komunistická propaganda použila falešnou fotografii. Je na ní úplně jiný dům! Ne nová budova wuchanské nemocnice, ale nájemní dům v Čching-tao daleko od Wu-chanu! Na všech ostatních fotografiích a videích ze staveniště jsou zatím vidět jen základy a připravené stavební buňky, z nichž nemocnice vzniká. Nicméně otevření Chuo-šen-šan prý tato »drobnost« neohrozí.

V BAVORSKU JE PRVNÍ NAKAŽENÝ!

Koronavirus si zatím v Číně vyžádal nejméně 106 obětí a přes 4000 osob se nakazilo. Také Německo už potvrdilo první případ nákazy novým typem koronaviru. Objevil se v okrese Starnberg u Mnichova. Pacient se nakazil od své čínské kolegyně, ale podle bavorského ministerstva je v dobrém stavu a izolován.

Tom Hanks v ohrožení?

Koronavirus už zřejmě ohrožuje i Hollywood! Na Zlatém pobřeží v Austrálii natáčí Tom Hanks (63) nový film o Elvisi Presleym. Ubytován je v hotelu Peppers v Broadbeach a právě odtamtud včera zdravotníci s pomocí policie evakuovali dva až tři hosty a podezřením na nákazu koronavirem.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.