Čínská epidemie koronaviru. Odborníci varují: Jeho schopnost šíření sílí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Čínská epidemie koronaviru. Odborníci varují: Jeho schopnost šíření sílí!

Opatření proti koronaviru: Respirátory dostala i hlídka před Zakázaným městem v Pekingu. Číňané je skoupili ve velkém
Opatření proti koronaviru: Respirátory dostala i hlídka před Zakázaným městem v Pekingu. Číňané je skoupili ve velkém (Reuters)

Čínský koronavirus má na svědomí už přes 80 lidských životů, nové případy hlásí další země, a co hůř – odborníci varují, že jeho schopnost šíření sílí. A tím, že je přenosný i během inkubační doby, která je navíc neobvykle dlouhá, představuje větší hrozbu než nechvalně proslulý SARS.

Už bylo potvrzeno, že virus s označením 2019-nCoV je přenosný i během inkubační doby, tedy v období mezi vstupem nákazy do organismu a propuknutím nemoci. A tato doba může trvat až 14 dní, což zásadně nahrává jeho šíření! Nakažení totiž až dva týdny nemusejí vědět, že jim tělem koluje koronavirus a mohou jej vesele předávat všem, s nimiž se potkají. To je zásadní rozdíl v porovnání s virem SARS (vir způsobující syndrom náhlého selhání dýchání), u něhož je inkubační doba kolem pěti dnů.

Kolik nakažených?

Koronavirus proto zamořuje celou planetu. Po třech prověřovaných případech z minulého týdne řeší další tři na Slovensku, zatím nebyl potvrzen žádný. Oproti tomu třeba v Austrálii jich je oficiálně už pět, na výsledky testů čekají dva lidé ve Švédsku, evakuaci svých občanů z Číny chystají mj. Francie, Španělsko, Británie a USA. Právě v Číně je situace logicky nejhorší. Mrtvých je přes 80, počet nakažených se v oficiálních číslech šplhá ke třem tisícům. Svět se však obává řádově vyššího počtu případů...

Léky na AIDS

Tamní vláda ve snaze zamezit šíření koronaviru prodloužila volno v souvislosti s oslavami lunárního Nového roku až do neděle a ministerstvo financí na boj s epidemií vyčlenilo 198 miliard Kč. Proti koronaviru zatím neexistuje žádná prokázaná léčba. Lékaři se proto chytají stébla a třeba ti pekingští se pokoušejí pacienty léčit antivirovými přípravky užívanými proti HIV a AIDS.

Opatření v Česku

Otázky a odpovědi Kvůli koronaviru je v pohotovosti celý svět, Česko nevyjímaje. A byť jsou u nás podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (33, ANO) opatření dostatečná, mohou se měnit každým dnem. Situaci monitoruje i ministerstvo zdravotnictví, které pro občany připravilo následující souhrnné informace.

Česko už se na vir (vlažně) chystá

Jak se na příchod zákeřného koronaviru chystá Česko?

* Infekční klinika pražské Nemocnice Na Bulovce je připravena otestovat každého s podezřením na nákazu, zatím má dva speciální pokoje s možností přidat další.

  • Jednu ženu z podezřením na koronavirus už na Bulovce s negativním výsledkem testovali (přicestovala z Brazílie), v Kroměříži si nechali na pozorování muže po návratu z Číny.
  • * Letiště Praha lety z Číny (a opačným směrem) až do odvolání odbavuje jen ze dvou vyčleněných bran. Od víkendu je po letišti rozmístěno celkem 9 informačních tabulí, rouškami se chrání personál u odbavení letů do Číny.
  • * Premiér Babiš by rád zavedl tzv. plošný screening pro pasažéry z Číny, tzn. že by každý musel projít pohovorem o zdravotním stavu.

Jak se koronavirus přenáší?

Z člověka na člověka po úzkém, delší dobu trvajícím kontaktu.

  • Kdo je nejvíc ohrožen? Senioři, děti, chronicky nemocní či osoby s oslabenou imunitou.
  • * Jak se chránit? 1/ Vyhýbat se těm, kdo jsou zjevně nemocní. 2/ Dodržovat základní hygienická pravidla. 3/ Nezdržovat se v místech s vyšší koncentrací lidí. 4/ Trpíte-li respiračním onemocněním, zakrývejte si při kašlání ústa paží/rukávem, nikoliv rukou, kapénky by se pak mohly přenést dál.

Více o hrozbě koronaviru v Česku čtěte ZDE >>>



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.