Obavy ze zákeřného koronaviru: Už se šíří po světě a... Bude ještě hůř! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Obavy ze zákeřného koronaviru: Už se šíří po světě a... Bude ještě hůř!

Rouška je podle zdravotníků základem prevence.
Rouška je podle zdravotníků základem prevence. (Foto Reuters, Profimedia.cz)

Epidemie donedávna takřka neznámého koronaviru 2019-nCoV, který způsobuje zápal plic, se už z Číny šíří dál: první případy nákazy hlásí Jižní Korea, Japonsko, Thajsko, Tchaj-wan, Hongkong a Macao, ale dokonce i USA a (zatím nepotvrzeně) i Austrálie. Navíc o víkendu plánují miliony Číňanů vycestovat v rámci novoročních oslav!

Nový virus se objevil v dost možná nejnevhodnější čas. Týdenní volno, označované jako největší migrace lidí na světě, obyvatelé Číny tradičně využijí k výletům auty, letadly, vlaky... Po celé Číně, po celém světě! Dohromady během volna mají Číňané uskutečnit neskutečné 3 miliardy cest, na nichž mohou a budou nákazu roznášet!

„Je to extrémně znepokojující,“ tvrdí odborník a lékař Jeremy Farrar. „Bylo totiž už potvrzeno, že virus se přenáší z člověka na člověka. Počet případů roste. Musíme to rychle vyřešit.“ Nakažených koronavirem je jen v Číně přes 470, většina případů pochází z jedenáctimilionového města Wu-chanu, kde byl virus zaznamenán poprvé, zřejmě z nakažených zvířat – hovoří se o rybách z tamních trhů. Odhady vědců už ale celosvětový počet nakažených, u kterých se ještě neprojevily příznaky, dosahují čísla 10 000!

Proti viru neexistuje vakcína, navíc dál mutuje!

Uzavřené hranice

Některá letiště v USA, Austrálii a Číně začala s kontrolou pasažérů, kteří vykazují příznaky onemocnění – rýmu, bolesti hlavy, kašel, horečku, dušnost či zimnici. V Británii zavedou pro návštěvníky cestující ze zasažených oblasti oddělené prostory. Severejní Korea už dokonce zakázala čínským turistům vstup do země. Zda aplikovat podobný krok v celosvětovém měřítku včetně vyhlašování karantény v postižených oblastech na středečním mimořádném jednání projednával krizový výbor Světové zdravotnická organizace (WHO). Každopádně je jasné, že tahle epidemie jen tak neskončí...

Co způsobuje, jak zabíjí?

Zprvu se projevuje jako obyčejné nachlazení, ale pokud infikuje i dolní dýchací cesty (průdušnice a plíce), může způsobit zápal plic, zejména u starších lidí, lidí se srdečními chorobami a oslabenou imunitou. Ve vážnějších případech vyvolá těžký akutní respirační syndrom (SARS), selhání ledvin, nebo dokonce smrt. Potvrzených obětí má zatím devět!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.