Panika v Česku kvůli koronaviru: Důležité otázky a odpovědi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Panika v Česku kvůli koronaviru: Důležité otázky a odpovědi

Letiště Václava Havla přijalo dílčí opatření kvůli koronaviru, o lékařskou službu na něm následně stoupl zájem  (27.1.2020)
Letiště Václava Havla přijalo dílčí opatření kvůli koronaviru, o lékařskou službu na něm následně stoupl zájem (27.1.2020) (Foto Blesk - David Malík)

Šíří se z Číny, odborníci uvádějí, že může být předzvěstí celosvětové katastrofy, a již nyní rozsévá smrt! Koronavirus 2019-nCoV má na svědomí už více než 100 lidských životů. Přes 4500 lidí je nakažených. Případů podezření na toto zákeřné plicní onemocnění přibývá i v České republice. Deník Aha! proto přináší odpovědi na otázky, které si řada lidí klade.

1. Co jsou koronaviry? Koronaviry jsou skupina příbuzných virů. Jsou nebezpečné pro lidi i zvířata a vyvolávají záněty dýchacích cest. Patří mezi ně například SARS (úmrtnost 9 až 10 procent) a MERS (úmrtnost 30 až 35 procent). Virus, který právě ohrožuje svět, má název 2019-nCoV. U něj se uvádí úmrtnost kolem tří procent. Některé koronaviry nejsou nebezpečné a běžně se vyskytují i v Česku.

2. Kde se koronavirus vzal? Velmi pravděpodobně existuje už delší dobu v živočišné říši. Hostitely jsou především netopýři, od kterých se virus šíří dál přímo nebo nepřímo přes jiná zvířata. „V případě MERS to byli velbloudi, u SARS pak například cibetky. Nyní to může být zase jiné zvíře, prostřednictvím kterého se pak dostane do lidské populace,“ uvádí Rastislav Maďar z Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví LF Ostravské univerzity. Jaké zvíře přenáší 2019-nCoV, se tedy neví, spekuluje se o hadím mase.

3. Za jak dlouho se nemoc projeví? Inkubační doba není přesně známa, uvádí se od jednoho dne do dvou týdnů.

4. Jak se nemoc projevuje? Mezi základní příznaky patří horečka, těžký kašel, bolest na hrudi, pacient může mít i rýmu.

5. Dá se nemoc léčit? Lék na onemocnění zatím neexistuje, lékaři mohou jen tlumit příznaky nemoci. Tedy horečka, kašel a bolesti. Pokud má pacient komplikace, zdravotníci se zaměřují na ně. 

6. Kdo jsou ti nejohroženější? Mezi ohrožené skupiny patří především senioři, děti a chronicky nemocní či lidé s oslabenou imunitou.   7. Může koronavirus způsobit pandemii? Pandemie španělské chřipky si v letech 1918 až 1919 vyžádala 50 milionů obětí. V letech 1968 až 1969 honkongská chřipka zabila milion lidí. Docent Rastislav Maďar říká, že by se koronavirus 2019-nCoV neměl podceňovat, protože podle něj má pandemický potenciál.

8. V čem je nový virus zákeřný? „Onemocnění je zákeřné v tom, že někdy jsou infekční i lidé v inkubační době, ještě než se u nich vyskytnou příznaky,“ vysvětlil epidemiolog Roman Prymula. Proto podle něj nemá smysl kontrolovat cestující z rizikových oblastí přímo na letištích.

9. Ochrání rouška? Běžné textilní roušky, které Češi kvůli možnému ohrožení koronavirem začali nakupovat, neochrání. Učinné jsou jen proti bakteriím, viry skrze ně projdou. Měli bychom používat tzv. FFP3 roušku s 3M ventilem. Stojí kolem 150 Kč. I běžné ochranné masky však svůj smysl mají. „Nejenže chrání nás, ale zároveň brání nosiči šířit nákazu do okolí. Pokud bychom nosili roušky všichni, tak by virus v kapénkové formě necirkuloval,“ myslí si Roman Prymula. 

10. Virus se přizpůsobuje a mutuje. Proč je to nebezpečné?  Virus by se mohl lépe adaptovat na lidský organismus, a tím pádem být ještě infekčnější. Mohl by způsobovat větší poškození organismu. Nový »klon« může také odolávat léčbě. 

11. Máte strach z infekce? Bojíte se, že jste jedním či jednou z nakažených? Pak ihned navštivte stého praktického lékaře. Vyšetření probíhá úplně stejně jako v případě, že jde o nákazu běžnou chřipkou. Provede se výtěr z nosohltanu a poté následuje odběr krve. Oba vzorky se zasílají na expertizu do Státního zdravotního ústavu. Pokud jste ale byli v posledních dvou týdnech v Číně nebo na mezinárodním letišti v Asii, čeká vás převoz do nemocnice na infekční oddělení. 

12. Nakazí vás balík z Číny? Nemusíte se bát. Koronavirus 2019-nCoV se z člověka na člověka přenáší stejně jako jiná respirační onemocnění, kapénkovou infekcí. Při dýchání, smrkání, kašlání. Mimo lidské tělo virus přežije nanejvýš několik hodin. Proto se ochranná opatření přijímají zejména na letištích a tam, kde se pohybuje mnoho lidí. 

Strach z koronaviru? Česko decimuje chřipka

12 mrtvých a 57 pacientů na JIP... Dvanáct mrtvých a 57 lidí na JIP! Hrozivá čísla, která má v letošní sezoně v Česku na svědomí epidemie chřipky. Mezi oběťmi je i malé dítě! Na 100 000 obyvatel aktuálně připadá 1452 případů. V praxi to je kolem 154 tisíc nemocných, což oproti minulému týdnu znamená nárůst zhruba o třetinu! Nejhorší situace je v Jihočeském kraji, v současnosti tam marodí 1785 lidí na 100 000 obyvatel. Na druhém místě je severní Morava, kde na 100 000 lidí je 1663 nemocných. Třetí je Olomoucký kraj. 

Máte podezření?

Pojedete do zahraničí, kde byl zaznamenám výskyt koronaviru 2019-nCoV, nebo jste se vrátili a dostali horečku? Co dělat?

*Onemocnění se přenáší kapénkovou infekcí, při kašli si proto zakrývejte ústa a nos kapesníkem nebo použijte rukáv, ne ruce! *Často si myjte ruce mýdlem a vodou. Pokud nejsou dostupné, používejte dezinfekční prostředky na bázi alkoholu. *Pokud se u vás během letu vyskytnou příznaky respiračního onemocnění, informujte neprodleně palubní personál. *V případě, že jste již na letišti, neopouštějte prostor letiště a vyhledejte stálou lékařskou službu na letišti. *Pokud jste již doma, nikam nechoďte. Vyhněte se kontaktu s ostatními lidmi. *Telefonicky kontaktujte svého lékaře nebo lékařskou pohotovostní službu. Informujte je o svém pobytu v rizikové oblasti.

Zdroj: Státní zdravotní ústav, Praha podle CDC, USA

Jaká je situace v Česku? Z hotelu odvezli 6 Asiatů!

Největší poplach kvůli viru včera způsobilo šest turistů z Asie, ubytovaných v hotelu v pražských Nuslích. Skupina měla horečky, a navíc uvedla, že byla nedávno v kontaktu s lidmi z nejvíce zasažené oblasti.

*Všech šest skončilo na infekční klinice Nemocnice Na Bulovce, u pěti z nich bylo podezření vyvráceno. Jeden zůstal v izolaci a na testy se čeká. Šlo již o několikáté podezření v Česku. *Čínský turista ležel na infekčním oddělení v Českých Budějovicích. I u něj testy vir vyvrátily. *Opavská nemocnice ohlásila dva případy. U školačky z Číny, která přijela navštívit babičku, byly testy negativní, na výsledky Čecha, který pobýval poblíž zasažené oblasti, se čeká. *Příznaky podobné nakažení koronavirem měl i muž v Kroměříži, na začátku ledna pobýval v Číně. Testy vir vyvrátily.

Strach z nákazy: Praha má non stop službu

V souvislosti s šířením koronaviru začalo v Praze fungovat magistrátní operační středisko krizového štábu. „Máme stálou 24hodinovou službu, sbíhají se tu veškeré informace,“ řekl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Ty město shromažďuje na: www.bezpecnost.praha.eu. Největší pozornost se věnuje ruzyňskému letišti, především přímým letům mezi Prahou a čínskými městy. Pro lety z Číny letiště vyčlenilo dva speciální vchody, které se pravidelně dezinfikují a všichni cestující dostávají informační letáky.

Více o hrozbě koronaviru v Česku čtěte ZDE >>>



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.