Češka, kterou nechtěli s miminkem pustit z Číny: Mami, chystej koprovku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Češka, kterou nechtěli s miminkem pustit z Číny: Mami, chystej koprovku!

Kateřina s rodinou před odletem.
Kateřina s rodinou před odletem. (Foto Instagram, ara)

Chtěla uniknout z koronavirem zamořené Číny, úřady ale do letadla nepustily její čerstvě narozenou dcerku Malvínku! Češka Kateřina Pekařová s dětmi konečně po čtyřech dnech odletěla domů.

„Už jsme v Koreji!“ hlásila včera bloggerka na sociálních sítích. Z Číny se jí podařilo odletět i se synkem a čerstvě narozenou dcerkou. Její cesta se ani napodruhé neobešla bez komplikací, na letišti jí naměřili teplotu 37,1 stupňů Celsia. „Tak jsem dalších 10 minut musela stát mimo se rtuťovým teploměrem a čekat,“ popsala Češka. Naštěstí druhé měření už bylo v pořádku a ona mohla i s dětmi usednout do kabiny.

Divoký sen
Z ní pak poslala další zprávu. „Takové loučení jsem si nepředstavovala ani v tom nejdivočejším snu. Letíme domů. Nemůžu se dočkat úplně na vše. Na jídlo, přírodu, češtinu a koprovku od maminky! Mami, doufám, že to sleduješ a budeš připravená,“ vzkazovala. Češka chtěla z Číny, kde žila s partnerem a dětmi ve městě Čchang-čchun, odletět už v pátek, jenže ji úřady nepustily do letadla. Její čerstvě narozená dcerka totiž neměla exitní vízum, a nemohla proto zemi opustit. Naštěstí ho v pondělí získala a včera už mohla odjet.

Zůstává kvůli psovi
Partner Kateřiny ještě v Číně do soboty zůstává, protože chce odvézt i jejich pejska. To umožňuje jen jedna aerolinka, která ale neměla dříve místo v letadle.

Pomohli politici
Případu rodiny si na sociálních sítích všiml poslanec Dominik Feri (TOP 09), který o něm informoval premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Díky jejich zásahu čínské úřady Kateřině Pekařové výjezdní vízum vydaly, i když jejich kanceláře byly v pondělí ještě zavřené. „Všem třem jsem nesmírně vděčná,“ napsala Kateřina.

Překvapivé mutace
Čínští vědci informovali, že koronavirus během přenosu z člověka na člověka může mutovat. Změny v genu viru objevili u členů jediné rodiny, mezi kterými se nákaza roznesla. Jaký vliv mají mutace na vlastnosti viru, zatím není jasné.

 

Virus zlevňuje benzin
Hrozba koronaviru snížila celosvětovou cenu ropy, což zrychlí pokles cen benzinu a nafty i v Česku. „Propad cen ropy se na českých čerpacích stanicích projeví svižnějším tempem zlevňování pohonných hmot. V tomto týdnu očekávám pokles cen benzinu a nafty v rozsahu přibližně 30 až 40 haléřů, v podobném duchu by se mělo snižování cen pohybovat také v příštím týdnu,“ uvedl pro ČTK analytik ČSOB Dominik Rusinko.

Vir ukázal až čtvrtý test
Ukazuje se, že koronavirus se testům někdy schovává. Čínský železničář (55) byl v polovině ledna v blízkém kontaktu s několika pacienty infikovanými koronavirem. Horečku dostal 19. ledna, po týdnu šel do nemocnice, kde byl dvakrát testován na novou nemoc. Oba testy byly negativní a muž byl poslán do domácí karantény. Znovu horečku dostal 27. ledna, ale test opět ukázal negativní výsledek. Nákazu koronavirem potvrdil až čtvrtý test 30. ledna.

Nemocných přibývá
Novým typem koronaviru se už nakazilo přes 20 600 lidí. Nákaza si dosud vyžádala na 420 mrtvých.

ČEŠI NA BULOVCE: V letadle cestovali s nakaženým Belgičanem
Čeští studenti, kteří se z izolovaného Wu-chanu vrátili francouzským speciálem v noci na pondělí, měli všichni test na koronavirus negativní. Od včerejška za nimi také smějí návštěvy z řad rodinných příslušníků. „Pouze jedna osoba, komplet oblečená, musí dodržovat vzdálenost jeden metr,“ informovala mluvčí Bulovky Simona Krautová. V karanténě Nemocnice Na Bulovce ale zůstávají. U jednoho Belgičana, který s nimi letěl v letadle, se totiž nákaza virem 2019-nCoV potvrdila. „Když byli v kontaktu s nakaženým, tak by se měla aplikovat karanténa po dobu maximální inkubační doby, tedy dva týdny. Po jejím skončení by se měl ten test ještě jednou zopakovat,“ vysvětlil pro Aha! epidemiolog Rastislav Maďar s tím, že pokud měli všichni v letadle roušku, je riziko přenosu nízké.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.