Čínský koronavirus: Lék mají na dosah! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Čínský koronavirus: Lék mají na dosah!

Takhle to vypadá v čínské Šanghaji. I tady všichni nosí roušky a ochranné masky. (29.1.2020)
Takhle to vypadá v čínské Šanghaji. I tady všichni nosí roušky a ochranné masky. (29.1.2020) (Reuters)

Z Číny nepřestávají proudit zprávy o dalších obětech koronaviru – těch je už přes 130, oficiání počet nakažených překročil šest tisíc. Přicházejí však i optimistické novinky. Vědci napříč planetou usilovně pracují na vývoji vakcíny i léku a dle všeho se jim o pořádný krok přiblížili!

Pokroky v přípravě očkovacích látek zaznamenali odborníci z několika zemí. Ovoce plodí spolupráce čínských a ruských vědců, ruský konzulát ve městě Kanton oznámil, že přípravu vakcíny již zahájili. Prakticky totéž nezávisle na sobě prohlásili i zástupci amerického Národního ústavu zdraví a farmaceutické firmy Johnson & Johnson. Ti ovšem jedním dechem dodali, že očkovací látka nebude k dispozici dřív než za několik měsíců.

Vyšlechtili ho
Co se vývoje léku týče, jsou zprávy ještě pozitivnější. A to díky vědcům z melbournského Institutu Petera Dohertyho pro infekce a imunitu. Těm se podařilo virus 2019-nCoV vyšlechtit v laboratorních podmínkách, což je zásadní krok k vytvoření účinných léčiv! „Je to fantastický úspěch. Nyní můžeme pozorovat, jak se virus chová, jak reaguje na protilátky. Zároveň bychom díky tomu měli být schopni jej detekovat i u pacientů, kteří dosud nevykazují žádné příznaky nakažení,“ lebedil si vedoucí výzkumu Julian Druce a dodal, že jeho tým již začal na přípravě léku pracovat ve spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Ta mimochodem dál odolává tlaku na vyhlášení celosvětového stavu zdravotní nouze. Argumentuje, že zatím nejsou hlášena úmrtí mimo Čínu a šíření viru nesplňuje pro toto opatření podmínky.

V čem je rozdíl?
Vakcína = očkovací látka, tvořená malým množstvím oslabených virů či jejich částí. Ty už nejsou schopny vyvolat chorobu jako takovou, avšak v těle dochází k tzv. imunizaci, tedy vytvoření protilátek.
Lék = směs léčivých látek nebo léčivý přípravek podávaný za účelem obnovy plného zdraví (= obnova, úprava či ovlivnění fyziologických funkcí prostřednictvím farmakologického, imunologického nebo metabolického účinku).

Zrušené lety do Číny, barikády ve vesnicích
• První potvrzený případ nákazy ohlásily Spojené arabské emiráty, které jsou 17. zasaženou zemí.
• Nejvíc nakažených mimo Čínu má Thajsko, kde se koronavirus prokázal u 14 lidí. V Evropě hlásí nakažené Francie a Německo, v Česku se přítomnost koronaviru nepotvrdila.
• Podle čínského experta na respirační onemocnění Čung Nan-šana dosáhne epidemie vrcholu zhruba za týden, poté prý výskyt nových případů opadne. Jiní odborníci ale předpokládají, že virus se bude dál mocně šířit až do léta. • Obyvatelé venkova napříč Čínou panikaří a zabarikádovávají celé vesnice, aby se k nim nikdo, a tím pádem ani koronavirus nedostal. • Přes půl milionu Jihokorejců podepsalo petici žádající, aby Číňané cestující do země byli na hranicích vraceni zpět.
• Tři ruské regiony na Dálném východě uzavřely do 7. února hranice s Čínou.
• Britská letecká společnost British Airways a německá Lufthansa oznámily, že s okamžitou platností ruší kvůli koronaviru všechny přímé spoje s pevninskou Čínou.
• Čtyřmilionový čínský I-čchang požádal o pomoc s dodáním zdravotnického materiálu partnerskou Třebíč. Stokrát menší české město navrhuje poskytnout pomůcky v hodnotě 50 tisíc korun.
•  Některé lety ruší i United Airlines, Air Canada či Cathay Pacific. Finská Finnair zastavila až do konce března přijímání rezervací na lety z Helsinek do Pekingu a Nankingu.

Ředitel firmy Respilon Roman Zima k problémům kolem ústenek s nanomembránou:

Video se připravuje ...

Které potraviny pomohou nastartovat imunitní systém a pomoci v boji s virovým onemocněním? Čtěte zde>>>



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.