Pacientovi (75) vrátili zrak: Opět vidí svět! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pacientovi (75) vrátili zrak: Opět vidí svět!

Nejdříve bylo nutné oči před zákrokem pořádně vyšetřit.
Nejdříve bylo nutné oči před zákrokem pořádně vyšetřit. (Foto Gemini.cz)

Co prožívá člověk, který vidí jen tmu, a najednou se mu svět ukáže v barvách, se dá jen těžko popsat. Takový zážitek si odvezl ze Zlína Polák Ryszard Szumiata (75). Díky českým doktorům začal vidět po 16 letech!

V roce 1982 utrpěl těžký pracovní úraz. „Do očí mi stříklo vápno a poleptalo rohovku. Viděl jsem špatně a v Polsku absolvoval několik pokusů o transplantaci rohovky. Po té poslední v roce 1996 jsem bohužel už viděl jen obrysy, světlo a tmu. A posledních 16 let už jen tmu,“ svěřil se.

Měl i zákal
S osudem se nechtěl smířit. Když se jeho syn dozvěděl o úspěšných transplantacích rohovky v České republice, tátu do Zlína hned zavezl. „Pacient měl i šedý zákal. Nejdříve jsme mu museli vyměnit nitrooční čočku. Poté teprve implantovat umělou rohovku,“ popsal Pavel Stodůlka (54), přednosta kliniky Gemini.

Co je to za barvu?
Již druhý den mohl pan Ryszard mluvit o zázraku. I když měl první moment problém rozpoznat některé barvy a písmenka, po chvíli si vše připomenul a přečetl i text i s nejmenšími písmenky. „Tak rychlý výsledek nás potěšil. Obvykle trvá pár dní nebo i měsíců, než se zrak vrátí v plné síle,“ konstatoval Stodůlka.

Víte že...
...v Česku žije na čtvrt milionu nevidomých a slabozrakých lidí? Na světě pak 38 milionů.

Dokázali už i víc
V roce 2010 obletěla svět zpráva, že lékaři zlínské kliniky vrátili po 53 letech zrak Karlu Pavelovi (80) z Přerovska. Je jim dodnes vděčný, i když to štěstí trvalo jen tři měsíce, že vůbec poprvé uviděl manželku a syny. Ženil se už jako slepý.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.