Mladá pacientka v ohrožení života: Napojená na umělou plíci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Mladá pacientka v ohrožení života: Napojená na umělou plíci

Za ojedinělou metodou vyřazení plic z oběhu a využitím umělé mimotělní plíce stojí tým lékařů ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
Za ojedinělou metodou vyřazení plic z oběhu a využitím umělé mimotělní plíce stojí tým lékařů ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. (Foto Aha! – M. Protivanský, VFN)

Teprve šestatřicetiletá maminka dvouletého dítěte trpí těžkou plicní hypertenzí a do pražské všeobecné fakultní nemocnice byla přijata ve velmi vážném stavu. Masivně chrlila krev z plic a selhávalo jí srdce.

Žena kvůli své vážné nemoci čeká na transplantaci plic. Když se její zdravotní stav velice zhoršil a hrozilo, že se transplantace nedočká, připojili lékaři na »umělouplíci. Tato operace se zatím uskutečnila jen na pěti pracovištích na světě a unikátnímu výkonu nyní asistovali i zahraniční odborníci.

Plíce na hrudníku
„Pacientce jsme implantovali unikátní bypass, který obchází její plíce. Umožnili jsme jí žít s mimotělní plící pověšenou na hrudníku, aby její tělo mělo určitý čas se zotavit a připravit na budoucí transplantaci plic, která je její jedinou perspektivou,“ uvedl doc. MUDr. Martin Balík z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN a 1. LF UK.

Tělní obchvat
Metoda nahrazuje relativně jednoduchým a zároveň geniálním způsobem funkci plic, a to i na dlouhou dobu. „Princip operace spočívá ve vytvoření obchvatu mezi hlavní plicní tepnou, která vede krev ze srdce do plic, a levou síní, kam za normálních okolností přitéká okysličená krev z plic. Obchvat tedy vede mimo tělo a plíce a je do něj vložen přístroj, který okysličuje krev a současně ji zbavuje kysličníku uhličitého. Nahrazuje tak zkrátka plíce,“ vysvětlil operatér prof. MUDr. Jaroslav Lindner, přednosta II. chirurgické kliniky – kardiovaskulární chirurgie VFN a 1. LF UK.

Šance na život
Plíce mladé pacientky jsou nyní těžkou plicní hypertenzí natolik poškozeny, že se jimi krev neprotlačí. Bez umělé plíce by už nežila. S novou metodou má ale šanci na transplantaci a další život.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.