Koronavirus versus chřipka: Na co se víc umírá? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Koronavirus versus chřipka: Na co se víc umírá?

Cestovatelé v Jižní Koreji se před koronavirem chrání rouškami (3.2.2020)
Cestovatelé v Jižní Koreji se před koronavirem chrání rouškami (3.2.2020) (Reuters)

Jedna Českou republiku decimuje, druhá nám hrozí se zdviženým prstem! Zatímco na nákazu koronavirem v Česku nikdo nezemřel, chřipka už letos »poslala« na JIP 76 lidí, z nichž 14 nepřežilo. V obou případech umírá téměř stejný počet pacientů – přibližně dvě procenta!

Když se koronavirem nakazí 100 000 lidí, podle odborníků zemře na následky nemoci zhruba 2200 z nich. Jestliže se 100 000 lidí nakazí chřipkou, nemoci jich podlehne přibližně 1800.

Stejný průběh
„Koronavirus k nám zatím zavlečen nebyl, nelze ale říci, že se to nestane. Obě nemoci mají podobný průběh a je třeba laboratorní vyšetření, aby se zjistil původce,“ uvedla včera pražská hygienička Zdeňka Jágrová. Ročně onemocní chřipkou až 15 % všech dospělých a 30 % dětí. Ty jsou často těmi, kdo přinese nákazu do rodiny. „Celosvětově má každoročně až pět milionů pacientů s chřipkou závažný průběh a 600 000 jich zemře,“ doplnila Jágrová. U nás to je průměrně 2000 lidí!

Češi evakuovaní z Wu-chanu
Karanténa trvá
Pět Čechů evakuovaných z čínského Wu-chanu kvůli koronaviru zůstává dál v karanténě v pražské Nemocnici na Bulovce. „Žádný nevykazuje známky nemoci. Nyní budou přemístěni na prázdné oddělení, což jim umožní větší soukromí. Každý dostane svůj pokoj, budou moci se projít po chodbě,“ řekla lékařka infekční kliniky Kristýna Herrmannová.

Testy už nebudou
Jestliže se u Čechů v izolaci neprojeví příznaky nákazy koronavirem, žádné testy už podstupovat nebudou. „Test má totiž smysl jen tehdy, pokud má pacient zdravotní potíže, jinak může vyjít tzv. falešně pozitivní. To znamená, že test ukáže negativní výsledek, ale za dvě hodiny ten člověk dostane teplotu a bude mít příznaky,“ vysvětlila Jágrová.

Žádné prskání
Všichni Češi v karanténě jsou studenti. Před možnou nákazou se musí chránit nejenom zdravotníci, kteří o ně pečují. Vzájemně se chrání i sami před sebou. Pokud k sobě přiblíží na metr, musí mít roušku, aby na sebe možnou nákazu neprskli. Při větší vzdálenosti roušku mít nemusejí, ani ve spánku.

Připraveni na další pacienty
Pražská Nemocnice na Bulovce je připravena přijmout i další případy, u kterých by bylo podezření na koronavirus. Místní infekční klinika má 100 lůžek, která jsou v současné době obsazena běžnými pacienty. „Pokud by bylo třeba, můžeme to operativně řešit,“ uvedla Kristýna Herrmannová. Jestliže by se lidé s podezřením na nákazu objevili v jiných částech České republiky, budou to řešit infekční oddělení nemocnic v jednotlivých regionech.

Jaká je situace v zahraničí
24 300 nakažených
V Číně bylo ke včerejšku 24 300 infikovaných a téměř 500 lidí viru podlehlo.

Nakažené přivezla loď
Dva týdny v karanténě stráví více než 3700 pasažérů výletní lodi Diamond Princess, která z Hongkongu připlula do přístavu v japonské Jokohamě. U 10 cestujících byla potvrzena nákaza koronavirem. Hongkongské úřady začaly testovat 1800 pasažérů jiné výletní lodi, z nichž zhruba třicet vykazuje příznaky nemoci.

Násilníka zahnala kašlem
Paniky kolem koronaviru využila žena v Číně. Do její ložnice v Ťing-šanu poblíž Wu-chanu, epicentra nákazy, vlezl oknem muž (25) a pokusil se ji znásilnit. V tu chvíli začala hlasitě kašlat a tvrdila, že je nejspíš nakažená. Násilník utekl a krátce nato se sám udal na policii.

Násilníka zahnala kašlem
Paniky kolem koronaviru využila žena v Číně. Do její ložnice v Ťing-šanu poblíž Wu-chanu, epicentra nákazy, vlezl oknem muž (25) a pokusil se ji znásilnit. V tu chvíli začala hlasitě kašlat a tvrdila, že je nejspíš nakažená. Násilník utekl a krátce nato se sám udal na policii.

Zastavili výrobu
Kvůli šíření koronaviru zavírá pobočky v Číně výrobce sportovního zboží adidas, odstávku tamního montážního závodu prodlužuje evropský výrobce letecké techniky Airbus.

Bezmoc nemocných
„Můj strýc zemřel, můj otec je v kritickém stavu. Včera měl teplotu 39,3 °C, nepřetržitě kašle a má problémy s dýcháním. Pořídili jsme mu domů kyslíkový přístroj, na který je napojený 24 hodin denně. V nemocnici pro něj není místo, protože kvůli nedostatku testovacích sad u něj nebyla nákaza koronavirem prokázána. Také u matky a u tety už se začínají objevovat příznaky nákazy,“ popsala serveru BBC Wang Wen-ťün (33), která žije v čínském městě Wu-chan. Za poslední den tam infekci podlehlo 49 lidí.

Proč se očkovat proti chřipce:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.