Větrák za krkem: Buďte ofouklí, pořiďte si vlastní vítr | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Větrák za krkem: Buďte ofouklí, pořiďte si vlastní vítr

Malé větráčky zajistí příjemné ochlazení
Malé větráčky zajistí příjemné ochlazení (Foto Aha! – Ema Chytilová)

Není nad to, když vánek čechrá vlasy. A když už nejsou vlasy, ať se prožene aspoň strništěm vousů, ofoukne skráně zbrocené potem. Vyzkoušeli jsme možnost, jak se ochladit v parném létě, když už máloco zabírá. Vrtulky osobního ventilátoru prošly testem na horských výšlapech, v bazénu nebo při grilování. Většinou s úspěchem!

Když poslouží v betonové džungli Tokia, osvěží v české kotlině!? Letos horko udeřilo vydatněji než kdykoli předtím a lidé spěchali do klimatizovaných prostor. Někde ale neuniknete, třeba na túře v kopcích jste nahraní. Pot se řine po čele, sotva ujdete pár kroků. Šikovná japonská věcička za pětistovku ale ochladí, pobaví, vzbudí zvědavost.

To bude menší dron

„Tati, co to má ten pán na krku?“ Všetečný klouček se dočká jen pokrčení ramen. „Nevím, zas nějaká blbost,“ opáčí otec bez špetky fantazie. Je horko, co by vymýšlel? Postupujete vzhůru lesem, chládek docela bodne. Dvě vrtulky vrní jako spokojený kocour, jsou slyšet na dva tři metry. Pokud ale společnost okolo mluví polohlasem, slyšíte o chlup hůř. „To byl asi nějaký menší dron. Chlap ho má kolem krku, až bude na kopci, tak ho pustí,“ spekuluje jiný tatínek s o poznání lepší představivostí. Vrtulky posazené za krkem směřují do tváře, ale lze je díky kloubům libovolně naklopit. Třeba i na parťáka, který supí vedle a chládek ocení. Pohání je akumulátor, stačí dobíjet přes USB, vydrží půldruhé hodiny a disponuje třemi rychlostmi. Původní obavy ze zánětu trojklaného nervu nebo aspoň rýmy a neprůchozích dutin se nepotvrzují. Je takové horko, že příjemně foukají studený vzduch, rýma z toho ale nekouká.

I v hospodě pánem situace

Při šlapání na Praděd je to velmi příjemné. „To jsou malé repráčky, místo sluchátek,“ poučuje další rozumbrada. Zajímavé je, jak lidi podléhají představě, když je minete a máte je zády, že už je neslyšíte. Nákrční ventilace jednoznačně boduje, usednete na Švýcárně s pivem, chladíte přehřátý organismus vně i uvnitř. „Když pustím nejvyšší rychlost, tak to i nadnáší. Líp se pak šlape do kopce.“ Sice v kruhu rodinném, ale schválně pronesena nahlas, vzbudí taková fabulace upřímný zájem u vedlejších stolů. „Co to stojí? Nebolí vás za krkem? Já bych chytla migrénu,“ lidé se osmělují, vrtulky jsou milým předmětem debaty. A přitom taková blbost – řečeno slovy klasika. Japonci mají v záloze ještě lehkou větrovku s ventilátory na zádech. Ale to až příští rok...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.