PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: „K českému létu tohle prostě patří," tvrdí meteoroložka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: „K českému létu tohle prostě patří," tvrdí meteoroložka

Páteční nástup bow echa na Chrudimsku zdokumentoval Tomáš Michálek.
Páteční nástup bow echa na Chrudimsku zdokumentoval Tomáš Michálek. (Foto – Tomáš Michálek)

Předčila očekávání, Česko zkropila dešem i kroupami. Bouře, která se nad námi prohnala v pátek, přinesla i dva téměř neznámé pojmy. Dnes nám nečas vynahradí čtrnáctihodinové sluníčko a teploty 24 °C, které se udrží celý týden.

Rychlostí větru v nárazech bouřka překonala výpočty Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Namísto očekávaných 110 kilometrů za hodinu se stanicí Plzeň-Mikulka prohnala až 125 km/h. „Dle miskového anemometru stanice to bylo dokonce přes 130 km/h,“ uvedl ČHMÚ.

Do střech bušily i kroupy, na Karlovarsku byly velké až čtyři centimetry! Řada domácností byla bez elektřiny, odlétaly střechy a spadlý strom ve Františkových Lázních zranil člověka. Byť je vyhlížíme s obavami, podle meteoroložky Dagmar Honsové silné bouřky k českému létu prostě patří. „K jejich vnímání jsme citlivější vzhledem k loňskému tornádu a jeho důsledkům,“ míní s tím, že dnes obavy odbourají paprsky slunce, které bude zářit celých 14 hodin.

Derecho vystřelené z luku

kromě nečasu bouře přinesla také dva nové pojmy – derecho, též derečo, a luk, tedy anglicky bow echo. „Derecho je silný vítr, který vzniká na bouřkovém systému s nárazy větru o rychlosti přes 90 km/h v pásmu větším než 400 km. Bow echo pak typ radarového echa, kdy je bouřkový konvektivní systém prohnutý do tvaru luku,“ vysvětlila jejich význam Dagmar Honsová.

Jak bude:

Dnes: Jasno až polojasno, ojediněle přeháňky. Přes den 20 až 24 °C, na Liberecku na 19 °C. Mírný vítr.

Zítra: Polojasno, večer na západě až oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. V noci 7 až 11 °C, přes den 20 až 24 °C, v Polabí až 26 °C.

Úterý: Oblačno, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. V noci 10 až 14 °C, přes den 20 až 24 °C.

Středa: Oblačno až zataženo, místy déšť či přeháňky, ojediněle bouřky. V noci 10 až 14 °C, přes den 20 až 24 °C, na západě kolem 18 °C.

Čtvrtek: Oblačno, místy přeháňky. V noci 10 až 14 °C, přes den 19 až 23 °C.

Pátek: Převážně polojasno, ojediněle přeháňky. V noci 10 až 14 °C, přes den 19 až 23 °C.

Přečtěte si
Jan Kocián
22. 5. 2022 • 15:11

DERECHO je prázdný pojem, jenž z meteorologů dělá ještě větší blbce, než jsou.

Profesionální meteorolog si totiž myslí, že derecho je nějaký jev. Derecho není žádný jev!

Jako derecho se totiž označuje jak supercela dlouho putující a rotující (splňující podmínky pro označení jako derecho), tak za derecho se považuje i linie bouřek bez rotace (splňující podmínky derecha), což byl případ teď nedávný. Čili dvě odlišné situace!

Jan Kocián
22. 5. 2022 • 14:38

Ve Francii a v Alpách velmi silné bouřky dnes v neděli i v pondělí, a to díky tropickým teplotám v Alpách. V úterý 24. května závažné lokální bleskové povodně na severu Itálie a ve Švýcarsku!

V pondělí 23. května v Německu častý výskyt supercel, s možností ničivého tornáda 2. a vyšší kategorie, díky vzniku výrazné klasické přízemní tlakové níže nad Beneluxem.

V úterý 24. května možnost i nějaké té supercely v Rakousku, směrující do Česka.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.