Zkuste ananas, makrelu nebo jalapeňos: Netradiční grilování! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. července 2024

Svátek slaví Kristýna, zítra Jakub

Zkuste ananas, makrelu nebo jalapeňos: Netradiční grilování!

Grilovaný ananas
Grilovaný ananas (Foto scom)

Grilovaný steak, propečený burger, táhnoucí se sýr nebo křupavá zelenina jsou oblíbené dobroty z grilu. Jenže v sezoně se jimi rychle a lehce přejíme. Co takhle ale zkusit netradiční pochoutky? Aha! má pro vás několik tipů...

Sladké

Kromě zeleniny můžete na gril hodit i některé druhy ovoce. Zaujmou vás nevšední chutí. Navíc cukry, které obsahují díky tepelné úpravě, zkramelizují, dodají jídlu lahodnou chuť. Zkusit můžete například broskve, ananas, banán nebo meloun.

Pikantní

Určitě vás zaujmou grilované papričky jalapeňos. Obzvlášť si je vychutnáte, když je naplníte čerstvým nebo strouhaným sýrem. Grilování můžete ozvláštnit i marinovaným tofu. Smlsnou si na něm nejen vegetariáni.

Nečekané

Římský salát získá skvělou kouřovou chuť. Stačí gril rozpálit na střední teplotu. Salátové listy lehce potřít olejem a cca 2 minuty grilovat, dokud se na listech neobjeví otisk roštu. Žampiony portobello jsou masité a mají skvělou chuť. Nejlepší je potřít je olivovým olejem, osolit a cca 4 minuty grilovat lupeny dolů. Poté otočit a grilovat dalších 7 minut.

Melounové špízy

POTŘEBUJETE: 500 g žlutého melounu, 500 g vodního melounu, 4 lžíce třtinového cukru, šťávu z 1 limetky.

POSTUP: Meloun zbavíme slupky, vyndáme pecky a nakrájíme na 2cm kostky. Přendáme do mísy, posypeme cukrem a promícháme. Poté polijeme šťávou z limetky a opět promícháme. Napichujeme na špízovou špejli (předem namočenou). Grilujeme zprudka a krátce.

Grilovaný ananas

POTŘEBUJETE: čerstvý ananas, 2 lžíce medu, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžičku mleté skořice, 2 lžíce rozpuštěného másla.

POSTUP: Ananas oloupeme a nakrájíme na kolečka. Vykrojíme tvrdý střed. Smícháme rozpuštěné máslo s medem, cukrem a skořicí. Směsí potřeme připravená kolečka ananasu. Opékáme do zkaramelizování.

Lahodný banán

POTŘEBUJETE: 2 zralé (ne přezrálé) banány, 1 lžíci javorového sirupu, 1 lžíci slunečnicového oleje, 1 lžíci medu, špetku mleté skořice a muškátového oříšku.

POSTUP: Banán i se slupkou podélně rozpůlíme od stopky až ke konci. Řez potřeme směsí ze zbylých ingrediencí. Banán grilujeme nejprve na řezu (do zkaramelizování) a poté na slupce (další 4 minuty).

Makrela na bylinkách

POTŘEBUJETE: 1 makrelu, 2 lžíce řepkového oleje, 2 stroužky česneku, 2 snítky tymiánu, 4 snítky rozmarýnu, sůl a pepř.

POSTUP: Smíchejte olej, prolisovaný česnek a nasekané bylinky. Pokud máme makrelu vcelku, podélně ji rozpůlíme. Marinádou potřeme celou rybu a necháme 30 minut marinovat. Grilujeme cca 5 minut z každé strany.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.