7 rad, jak se stát králem grilu: Hoďte na rošt rybu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

7 rad, jak se stát králem grilu: Hoďte na rošt rybu

Ryby otáčejte maximálně jednou, jinak se zbytečně vysuší a můžou se i potrhat.
Ryby otáčejte maximálně jednou, jinak se zbytečně vysuší a můžou se i potrhat. (iStock)

Skvěle chutnají, prospívají srdci, ale připravit je, to může být někdy oříšek. Při správném postupu se ovšem ryba může stát královnou vašeho grilu. Rybí maso by na našem grilu rozhodně nemělo chybět. Pozitivně ovlivňuje zdraví, především pomáhá kardiovaskulárnímu systému. Obsahuje důležité vitaminy A a D i prvky jako jód, selen, fosfor či zinek. Obsažené omega-3 mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu krevního tlaku i tuku, prospívají pokožce a nervová soustava díky nim i dobře funguje.

1*Vsaďte na čerstvou

Rybu, kterou chcete grilovat, kupte čerstvou. Je jedno, jestli celou, nebo filety. „Pokud je vcelku, měla by být na povrchu neoschlá, to samé platí u ploutviček. Oko ryby nemá být zakalené,“ vysvětluje šéfkuchař Hynek Vávra z Hliněné bašty. 2*Kůže to jistí Nezbavujte rybu kůže, na grilu vám ušetří spoustu práce. Drží totiž křehké maso pohromadě, a pokud ji nechcete jíst, na konci grilování ji můžete jednoduše sundat.

3*Stačí málo

Nepřežeňte to s kořením. „Stačí sůl, pepř, olivový olej, k tomu nějaká bylinka dle chuti, třeba tymián nebo rozmarýn,“ radí šéfkuchař. Tip: Rozmixujte v panenském olivovém oleji snítku otrhaného tymiánu, stroužek česneku, sůl, pepř, šťávu z citronu. Rybu vcelku předem očistěte a potřete uvnitř i zvenku směsí. Potírat můžete i během grilování.

4*Vydrbejte to

Nezapomeňte důkladně vydrbat gril. Nečistoty, které zůstaly na roštu po poslední grilovačce, totiž můžou způsobit, že se křehké rybí maso bude trhat a připékat. Vyčištěný rošt pak lehce potřete ubrouskem namočeným v oleji, i tím snížíte riziko připečení masa.

5*Nažhavte rošt

Rošt, na který budete rybu dávat, by měl vždy být žhavý. Čím méně času totiž stráví maso na grilu, tím bude šťavnatější. Gril proto rozpalte alespoň 15 minut předtím, než začnete.

6*Otáčejte opatrně

Jednou a dost platí i při grilování ryb. Ryby otáčejte maximálně jednou, jinak se zbytečně vysuší a můžou se i potrhat. K otočení použijte obracečku. Pokud se maso trhá, není opékaná strana ještě hotová.

7*Nevysušte maso

Nenechávejte rybu na grilu příliš dlouho. „Filátka grilujte kůží dolů cca 5 – 7 minut na nepřímém ohni, celé ryby, jako je třeba mořský vlk, 10 až 12 minut z obou stran,“ říká šéfkuchař Vávra.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.