Co se hodí na grilováni i na gril?

Konečně jsme se dočkali a grilovací sezóna se rozjela naplno. Pokud přemýšlíte o pořízení nového grilu nebo chcete vyzkoušet netradiční dobroty, připravovat pokrmy zdravě, či prostě být tím opravdovým mistrem grilu, pak jste na správném místě. Spolu s odborníky vám poradíme, jak vybrat vhodný gril i vybavení a co dalšího vzít ještě v úvahu. Navíc přinášíme 15 receptů, díky kterým si na své přijdou nejen milovnici masa, ale také sýrů a zeleniny!
Je dobré mít po ruce
Hodit se bude vidlička, obracečka a kleště pro manipulaci s pokrmem, i speciální kartáč na čištění grilu. K vyčištění grilu po sezóně nebo před zahájením další sezóny jsou v podeji různé čistící pěny či pasty, po jejichž použití bude gril jako nový. Bezpečnost zajistíte také ochrannými rukavicemi, kterými můžete sáhnout i na rozpálený gril a hodí se i při podpalování grilu na dřevěné uhlí.
K rozpálení
Dřevěné uhlí nebo brikety nakupujte nejlépe od výrobce grilu. Pokud nemáte s palivem zkušenosti, nechte si jej doporučit přímo od výrobce či prodejce. Podpalovač grilu zajistí snadné a bezpečné podpálení grilu na dřevěné uhlí. Klasikou je pevný podpalovač, tzv. PEPO, ekologičtější variantou jsou kostky z dřevěného vlákna, které jsou bez parafínu. Běžné jsou komínové podpalovače, což je kovová nádoba kulatého či hranatého tvaru s dřevěným držadlem, ve které zapálíte dřevěné brikety a pak vysypete přímo do grilu. Nejdražší, ale i nejbezpečnější variantou je elektrický podpalovač, který zapojíte do elektřiny a jednoduše podpálíte dřevěné uhlí přímo v grilu. Výhodou je, že podpálení grilu trvá cca 60 vteřin. K elektrickému grilu stačí jen přívod elektřiny a k plynovému zas plynová bomba, kterou pořídíte buď při nákupu grilu, nebo například na čerpacích stanicích.
Hlavně to nepřepálit
U grilování hraje roli doslova každý stupeň. Zvlášť u grilů na dřevěné uhlí se může snadno stát, že jej rozpálíte příliš a maso se nestihne propéct. Samozřejmostí je i to, že pro různé druhy pokrmů platí jiná teplota, a tomu musíme grilování přizpůsobit. Grilovat můžeme jak přímo na roštu nad ohněm s odkrytým grilem při vyšší teplotě, tak nepřímo, kdy je víko grilu zavřené a pokrm je mimo přímý žár, tudíž se připravuje pomaleji a při nižší teplotě. „Skvělým a dalo by se říci nutným pomocníkem při grilování je vpichový digitální teploměr, pomocí kterého můžeme snadno zjistit, zda se maso uvnitř dostatečně propeklo. Jiná teplota platí pro kuřecí, jiná pro rare steak či rybu, vždy však platí, že v nedostatečně tepelně upraveném mase se mohou množit nebezpečné bakterie,“ upozorňuje Pavel Šilhánek, specialista na maso a masné výrobky z online supermarketu Košík.cz. Maso je vhodné nechat před grilováním odpočinout alespoň 30 minut při pokojové teplotě. Poté už je třeba postupovat podle toho, jak veliké máme jednotlivé porce i jak moc je chceme mít propečené. Teplota se odvíjí i podle typu grilu. Vysoká nad 230 °C se hodí na přípravu hovězích steaků na přímém ohni, zelenina a sýry zase vyžadují nepřímé grilování za nižších teplot.
Co »hodit« na gril
Veškeré pokrmy na gril dáváme až na opravdu rozpálený gril. Doba přípravy závisí na typu grilu a jeho výkonu.
· Steaky klobásky či jiné uzeniny můžete připravovat přímo na grilovacím roštu. Uzeniny jsou zpravidla hotové za 10 až 15 minut podle výkonů grilu. Nezapomeňte uzeniny po cca 5-7 minutách obrátit, aby se opekly z obou stran.
· U masa závisí doba přípravy také druhu masa a na výšce steaků. Nejrychleji připravíte ryby a drůbež. Vepřové steaky trvají o něco déle, hovězí steaky a zvěřina pak nejdéle. U masa také platí, že jej musíte pravidelně kontrolovat a obracet, aby se steaky propekly rovnoměrně z obou stran. Pokud si s přípravou masa chcete opravdu vyhrát, pořiďte si teploměr na maso, jak radí Pavel Šilhánek. Kromě jiného bychom měli věnovat pozornost i kvalitě masa. Nekvalitní hovězí nebo kuřecí plné vody na grilu totiž v lákavý pokrm neproměníme. Nezapomínejme ani na to, že tuk je nositelem chuti a masu dodává šťavnatost. Při samotném grilování je vhodné odkapávající tuk z masa zachytávat do misek k tomu určených. Jeho rozkladem na hořícím uhlí se mohou uvolňovat nebezpečné karcinogenní látky, které se pak dostávají zpět do masa. „Pomoci vám mohou alobalové tácky, které tuk a šťávu zachytí, trendem jsou také grilovací podložky na příklad z teflonu. Vždy vybíráme takové doplňky, které jsou určené na grilování a nehrozí, že by se z nich uvolňovaly nebezpečné látky – domácí improvizace se při grilování rozhodně nevyplácí,“ dodává Pavel Šilhánek, z Košík.cz, který také nabízí pomůcky na grilování včetně malých grilů.
· Ryby je na grilu možné připravovat také v hliníkové fólii, která je určena na grilování. Fólie vám zajistí, že tuk z masa neulpí na grilu, ryba se propeče rovnoměrně a lépe.
· Chcete-li grilovat sýr, je lepší pořídit si buď výše zmíněnou hliníkovou folii – ideální např. na hermelín nebo hliníkové tácky, na kterých sýr budete grilovat. Poklud byste sýr dali přímo na rošt, proteče jím do spodní části grilu a jíst už se nedá. Navíc rošt zbytečně ušpiníte. Sýr během grilování obracet nemusíte a hotový je do 10 minut.
· Grilovat se dá i zelenina, a to na různé způsoby. Skvělý je lilek či cuketa nebo paprika, které stačí nakrájet na silnější kolečka, zakápnout olivovým olejem, přidat podle chuti sůl a koření a grilovat nejlépe v hliníkové fólii či na tácku. Pokud chcete grilovat směs zeleniny, je vhodné připravit si kovovou nádobu, do níž nakrájenou zeleninu dáte, přidáte olivový nebo jiný olej, koření, sůl či pepř podle chuti a zeleninu grilujete za občasného promíchání. K takovému grilování je do směsi vhodná cibule, česnek, rajčata, paprika, cuketa, lilek, dýně a podobně.
· V případě ovoce je ke grilování vhodný např. čerstvý ananas nakrájený na silnější kolečka. Křupavou krustičku na něm vytvoříte, když ho z vrchní strany potřete trochou medu. I ovoce je vhodné grilovat v hliníkové fólii či na tácku. Dochutit jej můžete medem nebo cukrem.
Více o grilování a recepty najdete v tštěném Aha! pro ženy číslo 25.