Grilování v malíčku!

Konečně jsme se dočkali a grilovací sezóna se rozjela naplno. Pokud přemýšlíte o pořízení nového grilu nebo chcete vyzkoušet netradiční dobroty, připravovat pokrmy zdravě, či prostě být tím opravdovým mistrem grilu, pak jste na správném místě. Spolu s odborníky vám poradíme, jak vybrat vhodný gril i vybavení a co dalšího vzít ještě v úvahu. Navíc přinášíme 15 receptů, díky kterým si na své přijdou nejen milovnici masa, ale také sýrů a zeleniny!
Který je ten pravý
Prvním kritériem při výběru grilu je typ paliva. V potaz byste totiž měli brát místo, kde budete grilovat. Jste-li typický »hračička«, který se vyžívá v přípravě jídel, a navíc máte i velkou zahradu, můžete sáhnout po grilu na dřevěné uhlí. Naopak obyvatelé panelových domů či vlastníci opravdu malých zahrádek by měli myslet i na dobré sousedské vztahy a raději zvolit gril elektrický či plynový, které jsou jednodušší na obsluhu a neobtěžují blízké okolí kouřem. Některé vyhlášky navíc grily na dřevěné uhlí na balkonech výslovně zakazují. „Grily na dřevěné uhlí vyžadují manuální roztápění a ocení je především lidé, kteří mají rádi kompletní grilovací »proces«. Na výslednou chuť pokrmů ale nemá typ paliva nijak zásadní vliv – ta se odvíjí spíš od samotné tepelné úpravy, kdy probíhá tzv. Maillardova reakce vedoucí k typické kůrčičce,“ dodává Pavel Šilhánek, specialista na maso a masné výrobky z online supermarketu Košík.cz
· Na dřevěné uhlí
Klady: nižší pořizovací cena, snadná manipulace, nejbližší přípravě na ohni
Zápory: delší příprava před grilováním, spotřeba paliva, odkapávající tuk z masa se dostává do ohně a mohou se uvolňovat škodliviny
· Na plyn
Klady: jednoduchá manipulace, univerzální použití, žádný nepořádek a zplodiny
Zápory: vyšší pořizovací cena, nutnost připevnění k propanbutanové láhvi, nebezpečí požáru při neopatrné manipulaci.
· Na elektřinu
Klady: vhodný i na balkón nebo na terasu, nevytváří zplodiny ani popel, snadná obsluha a regulace teploty
Zápory: vyšší pořizovací cena, vyšší náklady na provoz, nutnost p řívodu elektrické energie
Co ještě zohlednit
· V první řadě je třeba dbát na bezpečnost i na bezpečnost. Gril by měl být stabilní, víko neboli poklop musí dobře držet a zároveň se dát snadno odklopit. Rošt by se měl dát v ideálním případě snadno vyjmout, aniž bychom se museli dotýkat rozpálené části, na níž se griluje. Zejména rodiče malých dětí pak ocení gril s dvouplášťovým tělem, který není zvenku horký na dotek. Konstrukce grilu by měla být stabilní a ze zdravotně nezávadného materiálu.
· Důležitá je i otázka údržby a snadného čištění – na grilu by neměla být těžko dostupná místa, která by nešla vycídit. Rošt by měl mít nepřilnavou vrstvu, na níž neulpívá mastnota a zbytky potravin. Velikost roštu bude určitě jiná pro dva starší lidi nebo pro pětičlennou rodinu. S tím souvisí i hmotnost grilu, která může být od 5 kg až třeba po 100 kg. Hmotnost je důležitá hlavně, když gril přesouváme z místa na místo.
· Výkon grilu rozhoduje o délce přípravy pokrmů. Rodinné grily mají obvykle nižší výkon. Pro 1-4 osoby postačí výkon do 5 kW, pro 5 – 10 osob by i výkon měl být 5 –10 kW a pro více než 10 osob nad 10 kW.
Více o grilování a recepty najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 25.