Grilovací rádce Aha!: Vyrobte si vlastní marinádu
Mít dobré maso na gril je půlka úspěchu. Stejně důležité je i marinování! Nejenom že marináda dodá masu chuť, kterou grilování podtrhne, ale také je díky ní maso křehčí a lahodnější. Aha! vám přináší 5 receptů pro inspiraci...
Havajská
POTŘEBUJETE: 1 lžíci třtinového cukru, 60 ml ananasové šťávy, 100 g kečupu, 40 ml sojové omáčky se sníženým obsahem soli, 1/3 hrnku kuřecího vývaru, 1 lžičku čerstvého strouhaného zázvoru, 1 prolisovaný stroužek česneku, 1 lžičku sezamového oleje, 1 lžičku rýžového octa, 1 lžičku chilli omáčky (volitelné).
POSTUP: Všechny ingredience promíchejte. Třetinu marinády dejte stranou do uzavíratelné mističky a uchovejte v lednici na později na potírání masa při grilování. Do zbylé marinády naložte maso (ideálně kuřecí) a nechte naložené alespoň 8 hodin, nejlépe přes noc. K takto marinovanému masu se skvěle hodí grilovaný ananas.
Limetkovo-bylinková
POTŘEBUJETE: ½ hrnku dijonské hořčice, ¼ hrnku limetkové šťávy, 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky, 2 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu, 2 lžíce nasekaného čerstvého šalvěje, 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu, 1 lžičku mletého bílého pepře, 1 lžičku mletého muškátového oříšku, ½ lžičky drceného chilli (volitelné).
POSTUP: Smíchejte všechny ingredience. Čtvrtinu marinády dejte stranou do uzavíratelné mističky a uchovejte v lednici na později na potírání masa při grilování. Do zbylé marinády naložte maso a nechte alespoň 4 hodiny v lednici marinovat. Tato marináda se hodí na jakékoliv maso.
Medovo-hořčičná
POTŘEBUJETE: 4 lžíci medu, 2 lžíce hořčice, 3 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce oleje, 2 prolisované stroužky česneku, sůl dle chuti.
POSTUP: Med mírně rozehřejte, aby byl tekutý a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Do marinády naložte jakékoliv maso a nechte alespoň 4 hodiny v lednici marinovat.
Indická
POTŘEBUJETE: 300 g bílého jogurtu, 3 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžičku mletého kardamomu, 1 lžičku mletého zázvoru, 1 lžičku mletého římského kmínu, 1 lžičku mleté kurkumy, 1 lžičku mleté (pálivé) papriky, sůl a pepř dle chuti.
POSTUP: Jogurt dejte do mísy a pečlivě promíchejte s ostatními ingrediencemi. Marináda se skvěle hodí na kuřecí maso. Ideální je nechat flákoty naložené v jogurtové směsi 24 hodin.
Chimichurri
POTŘEBUJETE: ½ hrnku olivového oleje, hrst nasekané čerstvé petrželky, ½ hrsti nasekaného čerstvého kopru, ½ hrsti nasekaného čerstvého koriandru, 3 lžíce limetkové šťávy, 3 stroužky česneku, sůl a pepř.
POSTUP: Česnek prolisujte, promíchejte s ostatními ingrediencemi a rozmixujte. Šest lžic marinády dejte stranou coby dip ke grilovanému masu. Do zbylé marinády naložte maso (hodí se ke steakům, rybám či krevetám) a nechte 30 minut odpočívat.
Tip Aha!: Než začnete grilovat...
Maso vyndejte z lednice alespoň 2 hodiny předem, aby na grilu neutrpělo teplotní šok. Než šoupnete flákotu na gril, odstraňte z ní přebytečnou marinádu, aby se nepřipálila.