Grilovací rádce Aha!: Vyrobte si vlastní marinádu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Grilovací rádce Aha!: Vyrobte si vlastní marinádu

Grilovací sezóna v Česku
Grilovací sezóna v Česku (Archiv Blesku)

Mít dobré maso na gril je půlka úspěchu. Stejně důležité je i marinování! Nejenom že marináda dodá masu chuť, kterou grilování podtrhne, ale také je díky ní maso křehčí a lahodnější. Aha! vám přináší 5 receptů pro inspiraci...

Havajská

POTŘEBUJETE: 1 lžíci třtinového cukru, 60 ml ananasové šťávy, 100 g kečupu, 40 ml sojové omáčky se sníženým obsahem soli, 1/3 hrnku kuřecího vývaru, 1 lžičku čerstvého strouhaného zázvoru, 1 prolisovaný stroužek česneku, 1 lžičku sezamového oleje, 1 lžičku rýžového octa, 1 lžičku chilli omáčky (volitelné).

POSTUP: Všechny ingredience promíchejte. Třetinu marinády dejte stranou do uzavíratelné mističky a uchovejte v lednici na později na potírání masa při grilování. Do zbylé marinády naložte maso (ideálně kuřecí) a nechte naložené alespoň 8 hodin, nejlépe přes noc. K takto marinovanému masu se skvěle hodí grilovaný ananas.

Limetkovo-bylinková

POTŘEBUJETE: ½ hrnku dijonské hořčice, ¼ hrnku limetkové šťávy, 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky, 2 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu, 2 lžíce nasekaného čerstvého šalvěje, 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu, 1 lžičku mletého bílého pepře, 1 lžičku mletého muškátového oříšku, ½ lžičky drceného chilli (volitelné).

POSTUP: Smíchejte všechny ingredience. Čtvrtinu marinády dejte stranou do uzavíratelné mističky a uchovejte v lednici na později na potírání masa při grilování. Do zbylé marinády naložte maso a nechte alespoň 4 hodiny v lednici marinovat. Tato marináda se hodí na jakékoliv maso.

Medovo-hořčičná

POTŘEBUJETE: 4 lžíci medu, 2 lžíce hořčice, 3 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce oleje, 2 prolisované stroužky česneku, sůl dle chuti.

POSTUP: Med mírně rozehřejte, aby byl tekutý a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Do marinády naložte jakékoliv maso a nechte alespoň 4 hodiny v lednici marinovat.

Indická

POTŘEBUJETE: 300 g bílého jogurtu, 3 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžičku mletého kardamomu, 1 lžičku mletého zázvoru, 1 lžičku mletého římského kmínu, 1 lžičku mleté kurkumy, 1 lžičku mleté (pálivé) papriky, sůl a pepř dle chuti.

POSTUP: Jogurt dejte do mísy a pečlivě promíchejte s ostatními ingrediencemi. Marináda se skvěle hodí na kuřecí maso. Ideální je nechat flákoty naložené v jogurtové směsi 24 hodin.

Chimichurri

POTŘEBUJETE: ½ hrnku olivového oleje, hrst nasekané čerstvé petrželky, ½ hrsti nasekaného čerstvého kopru, ½ hrsti nasekaného čerstvého koriandru, 3 lžíce limetkové šťávy, 3 stroužky česneku, sůl a pepř.

POSTUP: Česnek prolisujte, promíchejte s ostatními ingrediencemi a rozmixujte. Šest lžic marinády dejte stranou coby dip ke grilovanému masu. Do zbylé marinády naložte maso (hodí se ke steakům, rybám či krevetám) a nechte 30 minut odpočívat.

Tip Aha!: Než začnete grilovat...

Maso vyndejte z lednice alespoň 2 hodiny předem, aby na grilu neutrpělo teplotní šok. Než šoupnete flákotu na gril, odstraňte z ní přebytečnou marinádu, aby se nepřipálila.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.