Od černých buřtů ruce pryč: Pro a proti grilování | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 13. června 2024

Svátek slaví Antonín, zítra Roland

Od černých buřtů ruce pryč: Pro a proti grilování

Pečení v popelu
Pečení v popelu (iStock)

Vůně pečeného masa, cinkání sklenic a zvuk smíchu plnící zahradu. Grilování neodmyslitelně patří k teplým letním večerům a pro mnohé je doslova gastronomickým kultem. Chuť ale není to jediné, co byte měli při grilování vychytat. Jinak si můžete zadělat i na potíže se zdravím.

- Způsobuje rakovinu

Připálené části živočišného původu, především tuku, vytvářejí polycyklické aromatické uhlovodíky, které způsobují rakovinu. Do těla se dostávají v největším množství přes kůži, takže ohrožují nejvíce obsluhu grilu. V samotném jídle vznikají tzv. heterocyklické aminy, rakovinotvorné látky z připáleného masa. Jejich množství stoupá s délkou grilování – nachází se v černých krustách klobás, steaků a dalšího jídla.

+ Grilované je méně tučné

Z masa na grilu odkapává skrz rošt tuk. Samotná příprava masa na grilu díky tomu zaručuje libovější kousek masa, než kdybyste ten samý připravili na pánvi.

- Přitahuje tuk

Grilování sice může být zdravé, ale většina lidí přesto dává přednost pořádně tučným kouskům. Hamburgery, klobásky a krkovička jsou pro řadu lidí přitažlivější než libové kuřecí prso, ryba či zelenina. Tradiční grilovací recepty také požadují, aby se maso navíc ještě potíralo olejem s kořením, který tučnost porcí zvyšuje. Když už grilujete tučné, jezte menší porce a proložte jej na špízu zeleninou. Místo potírání olejem s kořením raději maso několik hodin předem marinujte.

+ Grilované je výživnější

Griluje se při vysokých teplotách, proto je příprava masa a zeleniny výrazně rychlejší než při pečení na pánvi. Tím, že se griluje kratší dobu, se v mase a zelenině zachová více vitaminů.

Jak grilovat zdravě

• Libové je daleko zdravější než tučné maso, nebo dokonce uzenina, která je navíc plná soli a zvyšuje krevní tlak.

• Častější otáčení omezuje vznik rakovinotvorných látek.

• Grilovací koření umíchané z ingrediencí může být díky nulovému množství soli mnohem zdravější než kupované směsi.

• Marinováním město změkne a zkřehne, zlepší se chuť masa a sníží i množství potenciálně škodlivých látek. Používá se směs citrusové šťávy či vína s kořením, solí a troškou oleje.

Pro a proti uhlí

+ přidává žádanou chuť a vůni kouře

+ zajistí vyšší teplotu, griluje se kratší dobu.

+ provoz je levnější

- větší nepořádek při úklidu a čištění grilu

- větší riziko ohně - déle se rozehřívá

Pro a proti plynu

+ snazší úklid a čištění grilu

+ snazší nastavení přesné teploty

+ okamžité nažhavení grilu, vhodné i pro grilování málo porcí

- dražší gril i provoz

- postrádá kouřovou chuť

- zabere víc prostoru

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.