Z grilu: Domácí cheeseburger

POTŘEBUJETE: olivový olej 2 cibule nakrájené na tenká kolečka 1 kg libového mletého hovězího masa 2 vejce 3 lžičky sušeného česneku 2 polévkové lžíce Worchesteru 2 lžičky hořčice sůl mletý pepř rajče nakrájené na plátky plátky sýru čedar listy římského salátu, natrhané na kousky nakládané okurky 6 hamburgerových housek
Na omáčku majonézu 2 polévkové lžíce kečupu ½ lžičky sušeného česneku 2 polévkové lžíce šťávy z nakládaných okurek 1 lžičku sušeného kopru 2 lžičky limetkové šťávy 1 lžičku uzené papriky ½ lžičky kajenského pepře 1 lžičku hořčice
V malé misce vyšleháme všechny ingredience na omáčku dohladka. Přikryjeme a uložíme do chladničky. Na středně velké pánvi s těžkým dnem rozehřejeme na mírném ohni olivový olej. Přidáme na tenká kolečka nakrájenou cibuli a na středním ohni ji smažíme, dokud nezkaramelizuje (cca po dobu 25 až 35 minut). Do velké mísy vložíme mleté hovězí maso, vejce, jemně nakrájenou cibuli, česnek, worcester, hořčici, sůl a pepř. Pomocí rukou maso promícháme, aby se zcela spojilo s dalšími ingrediencemi. Poté vzniklou směs rozdělíme na čtyři stejné části a vytvarujeme z ní placičky silné podle našich preferencí. Rozehřejeme gril na vysokou teplotu. Každou placičku osolíme a opepříme a položíme na rozpálený gril. Teplotu snížíme na střední stupeň a zavřeme víko. Pečeme 5 minut, pak otočíme a grilujeme dalších 3 – 5 minut, nebo dokud není maso propečené podle představ. Na placičky položíme sýr, zavřeme víko a necháme ho rozpustit. Mezitím si na rozpáleném grilu opečeme housky. Cheeseburgery připravíme tak, že na horní i spodní stranu opečené housky přidáme velké množství omáčky, na ni pak hovězí placičky a poté na ně vrstvíme salát, cibuli a rajče. Podáváme s nakládanými okurkami.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 25: