Pečivo pro letní dny: Bagely
POTŘEBUJETE: 4 g sušeného pekařského droždí 2 lžíce cukru 150 ml vody 150 g chlebové pšeničné mouky Babiččina volba 100 g hladké mouky na kynutá těsta Babiččina volba sůl olej semínka na posyp (mák, sezam, kmín, lněné semínko…)
Do velké mísy nasypeme droždí a lžíci cukru, zalijte asi 50 ml teplé vody a necháme 10 minut napěnit. Přidáme dalších 100 ml teplé vody a promícháme, postupně přidáme obě mouky a špetku soli a vypracujeme hladké těsto, které je vláčné, tažné a nelepí se. Přendáme do čisté mísy vytřené olejem, přikryjeme utěrkou a necháme kynout 60 minut. Pak těsto na vále rozdělíme na 6 kousků, rukama vypracujeme bochánky, pak je trochu zploštíme a doprostřed uděláme otvor pomocí rukojeti vařečky. Krouživým pohybem ho rozšíříme, aby se neztratil při pečení. Bagely dáme stranou a zakryjeme utěrkou. Do hrnce s asi litrem a půl vody dáme lžíci cukru, necháme přijít k varu a jednotlivé bagely tam povaříme vždy 2 minuty. Jednou je otočíme pomocí vařečky. Až se trochu nafouknou, vyndáme je opatrně děrovanou naběračkou a položíme na mřížku, kde pořádně okapou. Pak je dáme na plech vyložený pečicím papírem dostatečně od sebe, posypeme semínky dle chuti a pečeme asi 25 minut do zezlátnutí. Necháme vychladnout.
Více receptů najdete v tištěném Aha! proženy číslo 24.