Pečivo pro letní dny: Ciabatta
POTŘEBUJETE: Na směs biga: 330 g univerzální pšeničné mouky Babiččina volba ¼ lžičky sušeného droždí 255 ml vlažné vody
Na dokončení: 500 g univerzální pšeničné mouky Babiččina volba 75 ml plnotučného mléka 1 lžičku sušeného droždí 1 lžíci oleje 1 lžičku soli sušená rajčata olivy
V míse na hnětení smícháme droždí a 55 ml vody. Necháme 10 minut odstát, až se utvoří pěna. Přidáme zbylou vodu a mouku a hnětačem promícháme na hladké těstíčko. Necháme 12 hodin odpočívat při pokojové teplotě pod fólií. Poté smícháme v míse mléko a druhé droždí a opět necháme 10 minut odpočívat. Poté přidáme olej a postupně vodu, mouku a směs biga. Hněteme aspoň 10 minut v robotu, kontrolujeme, aby se vše zpracovalo. Těsto stáhneme do olejem vymazané nádoby, přetáhneme fólií a necháme 40 minut kynout. Pak ho uchopíme navlhčenýma rukama, natáhneme ho a přeložíme ho doleva, poté doprava, dolů a nahoru. Znovu ho pak zakryjeme a necháme dalších 30 minut odpočívat. Znovu přeložíme a necháme kynout, celý proces by měl trvat asi 2 hodiny. Hotové těsto dáme na hodně pomoučený vál a rozdělíme ho na čtyři kusy. Nyní do těsta můžete zapracovat třeba sušená rajčata nebo olivy nebo oboje. Vytvarujeme ciabatty, poprášíme je moukou a pod vlůhkou utěrkou je necháme ležet dalších 20 minut. Pak je dáme na plech s pečicím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C, kam vložíme ještě pekáček s vodou, aby v troubě bylo dostatečně vlhko. Pečeme 30 minut.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 2.