LETNÍ OVOCE: Kompot z lesních borůvek

POTŘEBUJETE: 1 l lesních borůvek 1 l vody 1 lžičku Kyseliny citronové Labeta 300 g krupicového cukru 150 g BIO Třtinového želírovacího cukru 3:1 Labeta
Borůvky důkladně probereme od lístečků, propereme vlažnou vodou a necháme okapat. V hrnci připravíme nálev na kompot z litru vody, obou cukrů i kyseliny citrónové. Začneme zahřívat a mícháním rozpustíme všechen cukr v nálevu. Do tekutiny přidáme borůvky a 5 minut společně povaříme. Připravíme si na hluboký plech na pečení plínky nebo čistou utěrku a nalijeme na ně pár centimetrů vody. Troubu rozehřejeme na 100 °C. Nyní plníme kompot do čistých sklenic – pro jistotu je můžeme před plněním ještě sterilizovat rumem, kterým je vypláchneme. Do sklenice dáme cca 2/3 borůvek a dolijeme nálevem. Pevně skleničky zavíčkujeme, postavíme je dnem vzhůru na plech a sterilujeme při snížené teplotě 85 °C asi 15 minut. Pak už jen necháme kompot vychladnout a mírně ho protřepeme před uložením do temna a chladu.
Více rceptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 23.