LETNÍ OVOCE: Borůvkovo-levandulový sirup

POTŘEBUJETE: 500 ml borůvek 300 g BIO Třtinového želírovacího cukru 3:1 Labeta ½ lžičky Kyseliny citronové Labeta pár stonků levandule ½ citronu vodu na doředění
Den předem prosypeme borůvky želírovacím cukrem a pořádně rozmačkáme, aby pustily šťávu. V tuto chvíli rovnou přidáme kyselinu citronovou a vše, čím chceme sirup dochutit a necháme přes noc odležet v chladu. Želírovací cukr zajistí, že sirup z něj bude krásně hustý. Druhý den směs pořádně přecedíme, doředíme vodou dle svých preferencí a chuti, svaříme a plníme do sterilizovaných lahviček. Hrdla i víčka otřeme alkoholem, uzavřeme, a obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí. Tímto univerzálním receptem lze zužitkovat téměř jakékoli ovoce. Větší kusy jen místo rozmačkání nadrtíme tyčovým mixérem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 23.