Jak se po letním volnu stabilizovat v jídle?

V jídle a pití si v létě povolí snad každý alespoň občas. Vždyť grilování, posezení s přáteli na zahrádkách restaurací, nebo ochutnávání cizokrajných specialit během dovolené k tomu přímo vybízí. Aby tyhle radovánky nezanechaly stopy na naší váze a hlavně na zdraví, je potřeba včasný návrat ke zdravější stravě.
„Primárně velmi záleží na tom, jak moc jsme upustili uzdu. Samotný konec letní nálady a návrat k povinnostem nám pomůže se vrátit ke zdravějším návykům, pokud jde o jídelníček. Prvním krokem by jednoznačně mělo být upravení pitného režimu, tedy vzdát se sladkých a alkoholických nápojů a přeorientovat se hlavně na čistou vodu. Hned za tím pak stojí ustálení pravidelnosti v jídle, kterou přes léto často nedodržujeme. Začít pravidelně snídat, obědvat a večeřet v podobných hodinách, alespoň ve všední den. Tyto dva kroky jsou dobrým startem,“ říká RNDr. Michaela Bebová, odbornice na výživu a biochemička (www.biochemicka.cz).Když se nám podaří srovnat pitný režim, je na řadě jídelníček.
Základem je pravidelnost, dále vyřazení polotovarů, smažených a grilovaných jídel a sladkostí s vysokým obsahem cukru. Špatnou volbou jsou zaručeně fungující nebo drastické diety. „V první řadě si vymažme z hlavy slovo dieta. Už to v nás evokuje něco, co je potřeba vydržet a nebude to příjemné. Velkou roli hraje psychika, proto je potřeba hned na začátku začít správně. Říct si, že po létě si naše tělo zaslouží zas zdravější nápoje a potraviny a určité odlehčení. Nastávající změnu děláme pro sebe, pro své tělo, ve kterém se chceme cítit dobře,“ doplňuje Michaela Bebová. Podle ní postačí pozvolnější a menší změny, jako jíst pravidelně během dne, dodržet dostatečný pitný režim, zabezpečený hlavně vodou a zařadit alespoň 5 porcí zeleniny, která představuje vlákninu a tedy zasycení. Důležité je nehladovět a nedělat zbrklé kotrmelce v jídelníčku.
Závěrem je potřeba stanovit si režim, kdy jíme. V tom se často dopouštíme řady omylů, které namísto, aby nám s hubnutím či spalováním pomáhaly, spíše nám metabolismus zpomalují. „Večere bývá často démonizována. Pravdou je, že závisí na celkovém denním příjmu a výdeji, ale i večerní jídlo by mělo být plnohodnotné bez drastického omezení. Není dobré jíst na noc, ale zhruba 3 hodiny před spaním. Pokud ale večeříme v 18 hodin a spát chodíme o půlnoci, není problém si ještě okolo 21. hodiny dát menší druhou večeři, doporučuje odbornice na výživu. Častým mýtem také je, že po páté hodině odpoledne už nesmíme jíst. Také není vhodné jít spát, pokud nám kručí v žaludku. „Pokud se zrovna nesnažíme o přerušovaný půst, pak hubnutí ani zdravá hmotnost nezávisí na tom, jestli večeříme v 17 nebo 19 hodin. Čím více směrem ke spánku ale jíme, tím více bychom měli omezovat cukry a spíše se zaměřit na bílkoviny a zdravé tuky. Potraviny bohaté na bílkoviny jako je například tvrdý sýr, jsou navíc bohaté na aminokyselinu tryptofan, která nám pomáhá se zklidnit a v klidu usnout,“ radí Bebová.
Někteří z nás se po létě jen potřebují vrátit k zavedenému způsobu stravování a zvládnou to sami. Pak jsou tu ti, kteří se ke zdravému jídelníčku ne a ne dobrat a vlastně vůbec nevíme, jak na to. „Pravdou je, že lidé jsou velmi zmatení v otázkách výživy a často neví, jak si vybrat z velkého množství informací z webů a sociálních médií. Pak často konají na základě rad a doporučení lidí, kteří výživě zdaleka nerozumí, a to pak vede k nezdravému dietování a ještě větší chybovosti ve stravování. Pokud chcete dělat výrazné změny v jídelníčku, nebuďte zbrklí a raději se poraďte s odborníkem,“ shrnuje Michaela Bebová.
Jak se naladit na práci a školu a co pohybové aktivity? Čtěte v tuištěném Aha! pro ženy číslo 35.