Zdravý jídelníček v kostce - Co jíst a co raději omezit?

Pojem zdravé stravování bývá velice často spojován především s různými dietami a výživovými směry k redukci hmotnosti. Snaha zbavit se nadbytečných kil by ale rozhodně neměla být tím jediným, a nejdůležitějším důvodem, proč bychom měli přemýšlet nad tím, co vlastně jíme. Spousta běžně dostupných potravin, a zvlášť polotovarů, totiž obsahuje látky, které jsou pro náš organismus naprosto nepřirozené a mohou mu dokonce i ublížit. A jak už vyplývá ze starého známého přísloví »Jsme to, co jíme«, potrava je nejen zásadním prvkem k přežití, ale ovlivňuje také to, jak vypadáme, jak se cítíme a jaké je naše zdraví….
Ano
Dostatek zeleniny, i čerstvé
Sezónní ovoce, ale s mírou
Libové červené maso, ale jen občas
Bílé maso ideálně v bio nebo farmářské kvalitě
Vejce, nejlépe bio nebo z volného chovu
Zakysané neochucené mléčné výrobky
Tvrdé sýry s obsahem max. 30 tuku v sušině
Tvarohové nezrající sýry
Luštěniny v dobré kvalitě
Brambory, batáty
Celozrnné obiloviny, pseudoobiloviny
Žitný celozrnný chléb
Vločky bez sladkých přísad
Ořechy a semena, neupravované
Ne
Polotovary a instantní produkty
Uzeniny, paštiky a masové konzervy, vyjma bio a farmářských
Margaríny, zvlášť ty částečně ztužené
Ochucené mléčné výrobky
Extrudované a pufované produkty
Slazené nápoje, limonády
Džusy a ovocné šťávy
Ochucené cereálie, musli tyčinky
Bílé pečivo i pečivo obarvené karamelem
Mořské i sladkovodní ryby z chovných sádek
Produkty s umělými sladidly
Exotické a dovážené ovoce a zeleninu
Slané či sladké sušenky, deserty, brambůrky atd.
Jídlo z fast foodů
Potraviny pod lupou - Co prozradí etikety
· Naučit se porozumět údajům na obalech potraviny je velmi užitečné. Jen tak totiž zjistíme, co ve skutečnosti produkt obsahuje a jaké případné »lahůdky« v podobě konzervantů, barviv a dalších aditiv se v něm skrývají. Každá etiketa uvádí řadu povinných údajů – kromě data použitelnosti či minimální trvanlivosti, je dobré ohlídat si především seznam složek, výživové údaje a alergeny. Množství používaných přídatných látek a aditiv vydá na poměrně dlouhý seznam, který si nemáme šanci zapamatovat, nicméně základní pravidlo při orientaci v etiketách je poměrně jednoduché. Pokud je složení výrobku vypsané na několik řádků a objevuje se v něm dlouhý seznam éček v podobě umělých konzervantů, sladidel či barviv, raději od něj dejte ruce pryč.
· Za nadpisem »složení« jsou uvedeny všechny složky, které produkt obsahuje. A přitom platí, že jsou seřezané podle procentuálního zastoupení, resp. hmotnosti, a to sestupně. To znamená, že první složka je zastoupena nejvíce, další méně, další ještě méně… Pokud tedy například vybíráte čokoládu a na prvním místě je cukr, pak je ho tam více než kakaové hmoty nebo kakaového prášku, a bylo by určitě lepší sáhnout po jiném produktu.
· Když už musíte jíst »hotové« produkty či polotovary sledujte také tzv. průměrné výživové hodnoty, a to především množství sacharidů, respektive přidaných jednoduchých cukrů, soli a nasycených mastných kyselin. Nezapomeňte však, že se tyto údaje vždy uvádí v přepočtu na 100 g výrobku. Maximální doporučený denní příjem těchto látek, stejně jako ostatních živin, souvisí obvykle s věkem, váhou, aktivitou a zdravotním stavem konkrétního člověka, proto je vhodné si informaci »vám na míru« najít na internetu nebo se v tomto ohledu poradit s odborníkem.
Není éčko jako éčko
Aditiva, která se do potravin přidávají kvůli barvě, konzistenci, chuti, trvanlivosti apod., se ve složení označují buď názvem látky, nebo číselným kódem, tzv. »éčkem ( tří- až čtyřmístným kódem umístěným za písmenem »E«.) Obecně jsou éčka považovaná za škodlivá, nicméně všechna nejsou špatná. Jen je třeba rozlišit ta přírodní od syntetických a vědět, která jsou pro náš organismus škodlivá nebo nevhodná. Jejich seznam najdete na internetu a dokonce si můžete do mobilu stáhnout aplikaci, která vám pomůže se v nich vyznat.
Jakým se raději vyhnout? Dočtete se v tištěném Aha! pro ženy číslo 34.