Manuál zdravého stravování - Přirozenost je základ!

Pojem zdravé stravování bývá velice často spojován především s různými dietami a výživovými směry k redukci hmotnosti. Snaha zbavit se nadbytečných kil by ale rozhodně neměla být tím jediným, a nejdůležitějším důvodem, proč bychom měli přemýšlet nad tím, co vlastně jíme. Spousta běžně dostupných potravin, a zvlášť polotovarů, totiž obsahuje látky, které jsou pro náš organismus naprosto nepřirozené a mohou mu dokonce i ublížit. A jak už vyplývá ze starého známého přísloví »Jsme to, co jíme«, potrava je nejen zásadním prvkem k přežití, ale ovlivňuje také to, jak vypadáme, jak se cítíme a jaké je naše zdraví….
· V dnešní době, kdy jsou každou chvíli v módě jiné stravovací trendy, je poměrně těžké najít odpověď na otázku, co je zdravé jídlo. Jednou jsou za největšího nepřítele označovány sacharidy a opěvuje se nízkosacharidová dieta, která však u některých jedinců vyvolat nepříjemné zdravotní problémy. Jindy se zase chválí tzv. metoda přerušovaného půstu (např. 14 hodin denně se postí, 10 hodin se může jíst), jenže také ta s sebou nese určitá rizika, zvlášť pokud člověk jí nevyváženě. Extrémy v podobě přísných zákazů té či oné konkrétní potraviny nebo skupiny potravin zkrátka nejsou nikdy tou správnou cestou. „Pokud nemusíte dodržovat konkrétní dietní doporučení ze zdravotních důvodů, je lepší se vydat raději cestou dlouhodobé udržitelnosti a jednoduše všeho s mírou a rozumem. Nedělte potraviny na dobré a špatné. Vždy jde o množství a celkovou skladbu vašeho jídelníčku. Ani každodenní sladkost nemusíte považovat za prohřešek, když bude zbytek vašeho jídelníčku složen z nutričně bohatých potravin,“ vysvětluje Adéla Tichá, nutriční specialistka Košík.cz.
· Jak by tedy správný jídelníček vypadat? Obecně platí, že je vhodné vařit z kvalitních prvotních surovin, vyřadit, nebo alespoň minimalizovat polotovary a vyhledávat lokální a sezónní produkty, které jsou v každém případě pro náš organismus nejpřirozenější, a tudíž i nejzdravější. A i když by v našem jídelníčku měly být zastoupeny všechny živiny, tedy makroživiny v podobě bílkovin, tuků a sacharidů, a mikroživiny v podobě vitaminů a minerálních látek, není nutné jejich příjem striktně hlídat. Jakmile se naladíme na to, co naše tělo opravdu potřebuje, což je skutečné jídlo bez zbytečných dochucovadel a konzervantů, a budeme jíst střídmě, s chutí a s radostí, nemůžeme udělat chybu, i když někdy »zhřešíme«.
Více o tom, jak se stravovat najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 34.