Skončete s jídlem, které vám škodí!
Pojem zdravé stravování bývá velice často spojován především s různými dietami a výživovými směry k redukci hmotnosti. Snaha zbavit se nadbytečných kil by ale rozhodně neměla být tím jediným, a nejdůležitějším důvodem, proč bychom měli přemýšlet nad tím, co vlastně jíme. Spousta běžně dostupných potravin, a zvlášť polotovarů, totiž obsahuje látky, které jsou pro náš organismus naprosto nepřirozené a mohou mu dokonce i ublížit. A jak už vyplývá ze starého známého přísloví »Jsme to, co jíme«, potrava je nejen zásadním prvkem k přežití, ale ovlivňuje také to, jak vypadáme, jak se cítíme a jaké je naše zdraví….
Aby bylo jasno
Podle odborníků by měly bílkoviny zaujímat cca 20 – 30 % z celkového podílu živin, sacharidy asi 40 – 50 % a zbývající podíl patří tukům, nicméně, jak už bylo řečeno, jen o počítání to není. Základem zdraví totiž není dodržet přesný poměr živin, počet kalorií nebo porcí. Někomu může vyhovovat vyvážená strava podle tabulek, jiný bude nejlépe prospívat převážně na rostlinném jídle, další se najde v jídelníčku s nižším podílem sacharidů a vyšším množstvím tuků a bílkovin. Vždy totiž záleží na jedinečnosti každého, dále na věku, aktivitě a zdravotních predispozicích.
· Skvělým zdrojem kvalitních bílkovin jsou v první řadě maso včetně ryb, vajíčka, mléko a mléčné výrobky, a také luštěniny. Ideální je kombinovat živočišné a rostlinné bílkoviny a při výběru masa sáhnout po prověřené produkci. „Pokud chceme ke konzumaci živočišných produktů přistupovat zodpovědně, zaměřme se spíše na jejich kvalitu než kvantitu. Měli bychom vybírat maso z chovů, které si zakládají na dobrém a nestresujícím zacházení se zvířaty. Péče se pak projeví i v kvalitnějším a z hlediska mikroživin výživově hodnotnějším mase či mléčných produktech,“ doplňuje Adéla Tichá.
· Tuky jsou pro správné fungování našeho organismu nezbytné, a není proto na místě se jim úzkostlivě vyhýbat. Důležité je však vědět, jaký tuk je pro nás přínosem. Kromě obligátního másla či sádla, které bychom měli pro vyšší obsah nasycených mastných kyselin konzumovat s rozvahou, jsou nutričně bohatým zdrojem tuků rostlinné oleje, kterých je na trhu nepřeberné množství. Pro účely teplené kuchyně je nejvhodnější využívat řepkový nebo slunečnicový olej. Takzvané zdravé tuky s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin pak nalezneme v ořeších a semínkách, které ozvláštní jídelníček a dodají tělu spoustu minerálních látek. Naopak pozor bychom si měli dát na částečně ztužené tuky, jelikož obsahují zdraví škodlivé trans mastné kyseliny. Nachází se například v nekvalitních margarínech a ve vysoce průmyslově zpracovaných potravinách, jako jsou zmrzliny, polevy, sušenky, tyčinky a další cukrovinky.
· Sacharidy jsou základním zdrojem energie pro každodenní fungování našeho těla, nicméně ve výživě byly, a i nadále bohužel jsou, bezdůvodně častým strašákem. Přitom všechny sacharidy nejsou stejné! Problematickými jsou především tzv. jednoduché sacharidy, tedy monosacharidy a disacharidy (např. glukóza, fruktóza, stolní cukr), jejichž nadměrný příjem je spojován s různými civilizačními chorobami od obezity po cukrovku. A to zvlášť pokud jsou jejich zdroji polotovary, slazené nápoje, sladkosti a jiné průmyslově zpracované potraviny. Ovoce, mléko a mléčné výrobky, med a některé druhy zeleniny sice také obsahují jednoduché cukry ve větším množství, nicméně jejich konzumace tělu prospívá a přínosy celkově převažují nad možnými negativy. Další skupinou sacharidů jsou tzv. komplexní sacharidy, které do zdravého rozhodně jídelníčku patří. Nejenže zahánějí hlad, ale také minimalizují chutě na nezdravé potraviny a zároveň pomáhají pročišťovat trávicí trakt. Najdete je například v bramborách, rýži, kroupách, pohance, jáhlách, ovesných vločkách, těstovinách či kvasovém pečivu.
· V souvislosti cukrem je třeba zmínit potraviny označené »se sníženým množství cukru«, »bez cukru« a podobně. U těchto potravin vždy důkladně sledujte složení. Pozor si dejte především na různá umělá sladidla, která suplují cukr a vytvářejí onu žádanou sladkou chuť. Najdete je pod označením E900-E999 a patří tam například aspartam či cyklamát. Ačkoliv mají nízkou kalorickou hodnotu, jedná se o průmyslově zpracované látky a použití některých z nich je v mnoha zemích ve spojitosti s možnými karcinogenními účinky zakázané. „Chceme-li příjem cukru opravdu omezit, musíme se umělým sladidlům vyhnout, protože právě tyto látky podporují závislost na sladké chuti. Vybírat bychom měli potraviny s označením »obsahuje jen přirozeně se vyskytující cukry«, kde máme jistotu, že do nich nebyl žádný cukr přidán, “ říká Iveta Motolová, nákupčí online supermarketu Košík.cz.
· Vitaminy, minerální prvky a další důležité látky (např. nenasycené mastné kyseliny, esenciální aminokyseliny) jsou pro život nezbytné a je nutné je tělu pravidelně dodávat. A nejbezpečnější, nejpřirozenější a nejlevnější je přijímat je v potravinách, ideálně lokálních a sezónních. Pokud některá složka chybí, je na prvním místě vhodné dodávat jí tělu kvalitní stravou a vyšší konzumací potravin bohatých na živiny a tzv. superpotravin (potraviny s vysokým obsahem látek, které prospívají zdraví). Doplňky stravy by měly přijít na řadu až poté, kdy jen úprava stravy nestačí. Je také na místě poradit se o jejich užívání s odborníkem, aby nedošlo k narušení rovnováhy mezi vitaminy i dalšími živinami.
Více o tom, jak se stravovat najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 34.