Kuřecí ze supermarketů: Nemocí bílých vláken je zasaženo 96 % balení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Kuřecí ze supermarketů: Nemocí bílých vláken je zasaženo 96 % balení!

Takzvanou nemoc bílých vláken se projevuje skrze bílé tukové pruhy. Maso z údajně nemocných kuřat aktivisté objevili u 96 % vzorků.
Takzvanou nemoc bílých vláken se projevuje skrze bílé tukové pruhy. Maso z údajně nemocných kuřat aktivisté objevili u 96 % vzorků. (Foto OBRAZ )

Kuřecí prsa jsou známá jako maso s velmi nízkým obsahem tuku. Ale pozor! Koupili jste si je v supermarketu a překvapilo vás, že jsou na nich bílé pruhy? Jde o tuková vlákna, která se tvoří u přešlechtěných kuřat místo svaloviny. Podle průzkumu je tím zasaženo až 96 % balení. A takové maso je pak o poznání tučnější.

Obránci zvířat spolku OBRAZ provedli průzkum u privátních značek supermarketů na českém trhu. „Nabízí maso z přešlechtěných a nemocných kuřat. Tato plemena jsou vyšlechtěna k co největšímu a nejrychlejšímu růstu, až jim místo svalů roste tuk. Jejich život je krátký a plný utrpení,“ vysvětlil koordinátor kampaně Rychlokuřata Radim Trojan s tím, že nepřirozená rychlost růstu si na drůbeži vybírá krutou daň ve formě nejrůznějších zdravotních problémů, a výskyt bílých vláken nazývá nemocí.

Z výsledků vyplývá, že je průměrně obsahuje téměř 96 procent balení kuřecích prsou napříč obchodními řetězci. „Nejhůře je na tom Kaufland se svými značkami Purland a K-Jarmark a Penny se svou značkou Dobré maso, u kterých se nemoc bílých vláken vyskytuje dokonce ve více než 97 procentech balení. Nejlépe dopadlo Sklizeno s výsledkem 83,3 procenta pozitivních vzorků,“ dodal za obránce Ivo Krajc. Podle nich maso s pruhy obsahuje o 224 % více tuku, o 10 % více kolagenu a o 9 % méně bílkovin.

Víte, že...

...cílem aktivistů je, aby se obchodní řetězce, restaurace a další firmy připojily k závazku ECC (European Chicken Commitment), který definuje nové standardy pro chov kuřat?

Veterinární správa: Na jatkách v pořádku

Problematikou se podle Státní veterinární správy (SVS) zabývají různá vědecká pracoviště. „Současná úroveň poznání nepodporuje (ale ani nevyvrací) tvrzení ochránců, že by příčinou bylo špatné zacházení se zvířaty, nebo nevyhovující podmínky jejich výkrmu. Při veterinární prohlídce na jatkách jsme nezpozorovali nic, co by indikovalo, že maso trpí touto vadou,“ uvedl mluvčí SVS Petr Majer.

Agrární komora: Vada je jen estetická

Deník Aha! oslovil rovněž Českou drůběžářskou unii a Agrární komoru ČR, vydaly společnou odpověď. „Kampaň Nemoc na talíři šíří zavádějící informace, které nejsou podložené vědeckými argumenty. Konkrétně tato kampaň je podle našeho mínění na hranici šíření poplašné zprávy a zvažujeme právní kroky,“ sdělil prezident komory Jan Doležal, podle něhož zveřejněné snímky dokumentují pouze estetické vady drůbežího masa, které v žádném případě nemají vliv na kvalitu a už vůbec neohrožují zdraví spotřebitele.

Výživový specialista: Je méně stravitelné

A jak je to z pohledu výživového specialisty? „Je to problém rychle rostoucích kuřat, která trpí. Záleží ale na podmínkách chovu a jak jsou krmená. Maso s bílými pruhy zhoršuje svoje výživové hodnoty. Kolagen, kterého obsahuje více, je bílkovina, která je méně biologicky hodnotná a méně stravitelná. Zdravotně to však závadné není,“ řekl Petr Havlíček.



Přečtěte si
ptacek5
17. 4. 2023 • 11:21

tak to je super sra.. článek. Hrůza, že kuře má nějaký tuk.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.