Salmonela, průjmy, nevolnost: Horko je otrava... někdy doslova | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Salmonela, průjmy, nevolnost: Horko je otrava... někdy doslova

...
... (istock.com)

V letních měsících se zvyšuje počet otrav jídlem v důsledku vysokých teplot, které podporují množení mikroorganismů. Proto je v tomto období důležité dbát na hygienické zásady víc než v zimě. Jako vše, i na první pohled jednoduché ukládání a uchování potravin má svá pravidla. Vhodným uložením předejdete nejen možným zdravotním potížím, ale i plýtvání.

Teplota rozhoduje

• podmiňuje rozvoj mikroorganismů, a to jak těch, které mají nepříznivé účinky na lidské zdraví, tak těch, které mají nepříznivé účinky na vlastnosti potravin (kažení)

• ovlivňuje většinu chemických reakcí, které vedou ke ztrátě kvality

• chlazení a mražení zpomaluje oxidaci tukových látek, ale také růst bakterií

Nejčastější postrach

Bakterie rodu Salmonela se nachází ve střevním traktu zvířat a do vnějšího prostředí se dostávají výkaly. Člověk se salmonelou může nakazit potravinami, které byly kontaminovány při jejich zpracování či přípravě. První příznaky se projeví většinou do 6 až 24 hodin, obvykle v podobě žaludečních křečí a průjmu, který trvá 4 až 7 dní. Obvykle vede k celkové dehydrataci organismu. U některých lidí může být průběh závažnější. Nejúčinnější způsob, jak množení bakterií zamezit, je tepelná úprava surovin. Jako účinná teplota se uvádí alespoň 75 °C po dobu pěti minut.

Jak ji poznám?

Pokud se u vás objeví některý z následujících příznaků infekce salmonelou, kontaktujte svého lékaře...

...průjem a horečka nad 38 °C

...známky dehydratace

...krvavá stolice

...průjem, který trvá 3 nebo více dní bez zlepšení

...dlouhodobé zvracení, při kterém nemůžete udržet tekutiny

Prevence

• Při vaření si po kontaktu se syrovým masem nebo drůbeží umyjte ruce, prkénka, náčiní a pracovní desku. Ruce si myjte i mezi manipulací s různými druhy potravin (například s masem a zeleninou). •

Čerstvou zeleninu a ovoce před konzumací důkladně omyjte.

•Vařte potraviny na doporučenou bezpečnou teplotu.

•Udržujte teplotu v chladničce pod 8 °C.

• Potraviny, které se mohou zkazit, uchovávejte v chladu.

• Čerstvé potraviny vložte do chladničky ihned po nákupu potravin.

• Nejezte ani nepijte potraviny obsahující syrová vejce nebo syrové (nepasterizované) mléko.

Pořádek dělá přátele

Ať už ve spíži, lednici či kuchyňské skříňce dodržujte pořádek. Jednou za čas své zásoby zkontrolujte. Skříňky a police otírejte, rozsypanou mouku smeťte. I tak prodlužujete životnost potravin. Čerstvě nakoupené potraviny ukládejte vždy za ty již uložené.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.