Češi si sice stěžují na drahotu, ale... Ročně vyhodíme jídlo za tisíce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 23. července 2025

Svátek slaví Libor, zítra Kristýna

Češi si sice stěžují na drahotu, ale... Ročně vyhodíme jídlo za tisíce

Ročně u nás skončí v odpadu až 420 tisíc tun jídla!
Ročně u nás skončí v odpadu až 420 tisíc tun jídla!  (Ilustrační foto Gemini AI, Agrisa, Elise tries to cook, infografika Aha!)

Jsou rodiny, ve kterých se nevyhazuje takřka nic a dbají, aby každá potravina byla využita na maximum. Takových je u nás ale jen málo. Ostatní Češi klidně jídlo vyhazují, průměrně za 4636 Kč ročně na osobu!

Plýtvání jídlem

Čechů odhalil květnový průzkum agentury Ipsos a platformy Nesnězeno. Jak s jídlem nakládají, se ptali více než tisíce lidí. „Nejčastěji plýtvá nejmladší generace ve věku 18 až 26 let. U lidí ve věku kolem čtyřicítky vidíme, že ačkoliv vyhazují jídlo méně často, dopady jsou finančně výraznější,“ říká zakladatel a šéf Nesnězeno Jakub Henni. Vykřičník ale visí hlavně nad mladšími. Přes polovinu lidí mezi 18 a 26 lety vyhazuje jídlo nejméně jednou týdně! Překvapivě vůbec nejvíc cítí zásah do rozpočtu mrhající lidé mezi 36. a 44. rokem věku. Ročně se připraví o víc než šest tisíc korun. Většinou kvůli tomu, že kupují víc a dražších potravin.

Proč plýtváme?

Nejčastěji lidé (62 %) jídlo vyhazují proto, že se zkazí. Další vyhodíme kvůli prošlému datu spotřeby (33 %). „Více než čtvrtina lidí (26 %) přiznává, že jednoduše nakoupili víc, než byli schopni spotřebovat,“ uvádí výzkum. Jiní třeba vyhodí jídlo, protože jim nechutnalo (16 %), špatně naplánují vaření (9 %) či nevědí, jak efektivně využít zbytky (6 %). Čísla mimo výzkumy ale mohou být mnohem varovnější!

Pravda je horší

Že Češi reálně plýtvají ještě víc, věří i Jakub Henni. „Lidé často nechtějí nebo nedokážou své chování plně reflektovat, což potvrzuje i výzkum Mendelovy univerzity, který ukázal, že studenti vyhazují až o 43 % více jídla, než si sami myslí,“ řekl. Průzkum Odboru bezpečnosti potravin ministerstva zemědělství pak prokázal, že v Česku ročně končí v koších až 420 tisíc tun potravin, tedy asi 38 kilo na osobu. Byť je mnoho míst a lidí, kteří mají do kapsy hluboko, v celé EU se ročně vyhodí 59 milionů tun potravin!

Jak vyhodit minimum?

Plýtvání potravinami v domácnosti můžete zamezit několika jednoduchými kroky:

1. Kupujte jen to, co opravdu spotřebujete.

2. Plánujte si jídla dopředu a pravidelně kontrolujte zásoby v lednici a spíži.

3. Správně skladujte potraviny, abyste prodloužili jejich trvanlivost.

4. Využívejte i zbytky – z odřezků zeleniny a masa lze připravit výborný vývar, ze staršího pečiva krutony nebo strouhanku.

Další informace či praktické tipy nabízí třeba server Zachraň jídlo, který se tématu dlouhodobě věnuje.

Tip: Zeleninový vývar z odřezků 

Budete potřebovat: Čisté odřezky ze zeleniny – mrkev (slupky, konce), celer (konce, listy), petržel (slupky, natě), cibule (slupky, konce), pórek (zelené části, kořínky), žampiony (košťály), kedlubny, brambory (dobře omyté slupky). Přidat lze i stonky bylinek (petrželka, koriandr).

Volitelně 1 cibule, 1 – 2 stroužky česneku, pár kuliček celého pepře, 1 bobkový list, snítka tymiánu. Dále voda, sůl.

Jak na to: V týdnu si ukládejte čisté odřezky zeleniny do uzavíratelného sáčku nebo nádoby v mrazáku. Jakmile jich máte dostatečné množství (alespoň 2 – 3 šálky), můžete se pustit do vaření.

Postup: Všechny odřezky a přísady vložte do velkého hrnce. Zalijte studenou vodou tak, aby byla zelenina zcela ponořená, ideálně asi 2 – 3 litry vody, v závislosti na množství. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu, aby vývar jen mírně probublával. Vařte pod pokličkou alespoň 30 minut, ideálně 1 – 2 hodiny, aby se všechny chutě uvolnily. Hotový vývar sceďte přes jemné sítko nebo pláténko. Dochuťte solí. Můžete vývar hned použít jako základ pro polévky apod., nebo ho nechat vychladnout. V lednici vydrží 3 – 4 dny, v mrazáku (v porcích) až 3 měsíce. 

Víte, že...

...české domácnosti podle průzkumu měsíčně utratí za jídlo průměrně 8236 Kč? ...téměř čtvrtina Čechů vyhazuje jídlo za více než 500 Kč měsíčně(!)?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry