Češi si sice stěžují na drahotu, ale... Ročně vyhodíme jídlo za tisíce

Jsou rodiny, ve kterých se nevyhazuje takřka nic a dbají, aby každá potravina byla využita na maximum. Takových je u nás ale jen málo. Ostatní Češi klidně jídlo vyhazují, průměrně za 4636 Kč ročně na osobu!
Plýtvání jídlem
Čechů odhalil květnový průzkum agentury Ipsos a platformy Nesnězeno. Jak s jídlem nakládají, se ptali více než tisíce lidí. „Nejčastěji plýtvá nejmladší generace ve věku 18 až 26 let. U lidí ve věku kolem čtyřicítky vidíme, že ačkoliv vyhazují jídlo méně často, dopady jsou finančně výraznější,“ říká zakladatel a šéf Nesnězeno Jakub Henni. Vykřičník ale visí hlavně nad mladšími. Přes polovinu lidí mezi 18 a 26 lety vyhazuje jídlo nejméně jednou týdně! Překvapivě vůbec nejvíc cítí zásah do rozpočtu mrhající lidé mezi 36. a 44. rokem věku. Ročně se připraví o víc než šest tisíc korun. Většinou kvůli tomu, že kupují víc a dražších potravin.
Proč plýtváme?
Nejčastěji lidé (62 %) jídlo vyhazují proto, že se zkazí. Další vyhodíme kvůli prošlému datu spotřeby (33 %). „Více než čtvrtina lidí (26 %) přiznává, že jednoduše nakoupili víc, než byli schopni spotřebovat,“ uvádí výzkum. Jiní třeba vyhodí jídlo, protože jim nechutnalo (16 %), špatně naplánují vaření (9 %) či nevědí, jak efektivně využít zbytky (6 %). Čísla mimo výzkumy ale mohou být mnohem varovnější!
Pravda je horší
Že Češi reálně plýtvají ještě víc, věří i Jakub Henni. „Lidé často nechtějí nebo nedokážou své chování plně reflektovat, což potvrzuje i výzkum Mendelovy univerzity, který ukázal, že studenti vyhazují až o 43 % více jídla, než si sami myslí,“ řekl. Průzkum Odboru bezpečnosti potravin ministerstva zemědělství pak prokázal, že v Česku ročně končí v koších až 420 tisíc tun potravin, tedy asi 38 kilo na osobu. Byť je mnoho míst a lidí, kteří mají do kapsy hluboko, v celé EU se ročně vyhodí 59 milionů tun potravin!
Jak vyhodit minimum?
Plýtvání potravinami v domácnosti můžete zamezit několika jednoduchými kroky:
1. Kupujte jen to, co opravdu spotřebujete.
2. Plánujte si jídla dopředu a pravidelně kontrolujte zásoby v lednici a spíži.
3. Správně skladujte potraviny, abyste prodloužili jejich trvanlivost.
4. Využívejte i zbytky – z odřezků zeleniny a masa lze připravit výborný vývar, ze staršího pečiva krutony nebo strouhanku.
Další informace či praktické tipy nabízí třeba server Zachraň jídlo, který se tématu dlouhodobě věnuje.
Tip: Zeleninový vývar z odřezků
Budete potřebovat: Čisté odřezky ze zeleniny – mrkev (slupky, konce), celer (konce, listy), petržel (slupky, natě), cibule (slupky, konce), pórek (zelené části, kořínky), žampiony (košťály), kedlubny, brambory (dobře omyté slupky). Přidat lze i stonky bylinek (petrželka, koriandr).
Volitelně 1 cibule, 1 – 2 stroužky česneku, pár kuliček celého pepře, 1 bobkový list, snítka tymiánu. Dále voda, sůl.
Jak na to: V týdnu si ukládejte čisté odřezky zeleniny do uzavíratelného sáčku nebo nádoby v mrazáku. Jakmile jich máte dostatečné množství (alespoň 2 – 3 šálky), můžete se pustit do vaření.
Postup: Všechny odřezky a přísady vložte do velkého hrnce. Zalijte studenou vodou tak, aby byla zelenina zcela ponořená, ideálně asi 2 – 3 litry vody, v závislosti na množství. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu, aby vývar jen mírně probublával. Vařte pod pokličkou alespoň 30 minut, ideálně 1 – 2 hodiny, aby se všechny chutě uvolnily. Hotový vývar sceďte přes jemné sítko nebo pláténko. Dochuťte solí. Můžete vývar hned použít jako základ pro polévky apod., nebo ho nechat vychladnout. V lednici vydrží 3 – 4 dny, v mrazáku (v porcích) až 3 měsíce.
Víte, že...
...české domácnosti podle průzkumu měsíčně utratí za jídlo průměrně 8236 Kč? ...téměř čtvrtina Čechů vyhazuje jídlo za více než 500 Kč měsíčně(!)?