Pozor, tohle není jahůdka! Jahodka vám zařídí břichabol! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pozor, tohle není jahůdka! Jahodka vám zařídí břichabol!

Lesní jahůdka.
Lesní jahůdka. (PROFIMEDIA.CZ, SHUTTERSTOCK.COM)

Lákadlo pro děti, plod téměř k nerozeznání od lesní jahůdky. Jenže vám může pořídit pěkný břichabol. V českých parcích se v posledních letech rozšířila jahodka indická.

Za tyhle jahůdky by asi macecha Marušku nepochválila. Jahodky sice vypadají krásně, barva je obvykle sytější a tvar kulatější než u pravých lesních jahod, jenže nevoní a chuť mají mdlou. Jahodky pochází z Indie a původně se pěstovaly jen v zahradách jako zajímavost. Nyní se však invazně šíří. Najít je tak můžeme nejen v parcích, ale i na okrajích lesů, která jsou blízko lidských sídel.

Dvacet plodů

Jahodky naštěstí nejsou jedovaté příliš. „Nebezpečná může být dávka nad 20 plodů, po větším požitém množství se podává aktivní uhlí, nebývá nutná hospitalizace,“ vysvětluje Jarmila Skružná, kurátorka Botanické zahrady Praha. Vychází ze zkušeností Toxikologického informačního střediska. Citlivé osoby mohou mít problémy. Někdy se může rozjet i alergická reakce, kterou musí řešit lékaři. „U zdravých jedinců se však objevují nanejvýš zažívací potíže,“ dodává.

Máte podezření na otravu? Pomoc na telefonu

Pokud máte zdravotní problémy a obáváte se otravy, můžete kontaktovat Toxikologické informační středisko na číslech 224 91 92 93 nebo 224 91 54 02.

Přečtěte si
AHel
26. 6. 2022 • 21:44

Je jich plná Stromovka, minulý rok nebyly letos kvanta, jsou hnusné, jen blbec by jich snědl 20.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.