Historie, současnost a skladování marmelády: Sladké mlsání přežilo věky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Historie, současnost a skladování marmelády: Sladké mlsání přežilo věky

Marmelády milují především děti.
Marmelády milují především děti.  (Foto scom)

Všichni ji známe a všichni ji ve větší či menší míře v kuchyni používáme. Tušíte ale, kde a jak marmeláda vznikla a jaké zajímavé druhy si můžete připravit i doma?

Není to džem

Moderní marmeláda je často zaměňována s džemem, historický původ slova a význam se liší. Slovo marmeláda má kořeny v arabském slově marmal, což znamená pastu nebo konzervovaný ovocný produkt. Džem je také sladký pokrm vyrobený z ovoce a cukru, na rozdíl od marmelády jsou kousky ovoce v džemu mnohem menší. Džem má proto mnohem hladší konzistenci.

Již staří Řekové

První zmínky o výrobě marmelád se datují až do starověkého Řecka a Říma, kde se ovocné pasty vyráběly a uchovávaly jako sladké pamlsky nebo léčivé přípravky. Lišily se však od dnešních marmelád, protože tehdy nebyl používán cukr. V 17. století se objevily první pokusy o získávání cukru z cukrové třtiny a cukrové řepy, což umožnilo masovější výrobu marmelád.

Jak dlouho vydrží

Správné uchování marmelády je klíčové pro zajištění její bezpečnosti a chuti. Marmelády mají samozřejmě různou trvanlivost v závislosti na druhu ovoce a použitých přísadách. Obvykle se mohou skladovat několik měsíců až jeden rok. Po otevření sklenice marmelády ji uchovávejte v lednici. I když marmelády obsahují cukr, chladnější teplota pomůže zachovat jejich kvalitu a čerstvost.

Recepty pro experimentátory

Kdoulová

Potřebujete: 1,75 kg kdoulí, 5 šálků vody, 5 citronů, 6 šálků cukru

Postup: Kdoule omyjte a otřete. Poté je rozčtvrťte a vyjměte jádřince. Nevyhazujte je, ale zavažte je to jemného plátýnka (budeme je vařit spolu s ostatním ovocem). Kdoule nakrájejte na kostičky. Do dostatečně velkého hrnce dejte nakrájené ovoce a jádřince zavázané v pytlíku, citrony nakrájené na tenké plátky a vodu. Duste 45 až 60 minut doměkka. Přidejte cukr a krátce povařte, až dosáhnete požadované hustoty. Vyjměte jádřince a rozmixujte. Naplňte sklenice.

Šípková

Potřebujete: 2000 g šípků (nejlepší jsou přemrzlé – měkké), 600 – 700 g třtinového cukru, 200 ml jablečného koncentrátu, 20 g citrusového pektinu, 2 bio citrony (kůra i šťáva), ¼ lžičky mletého hřebíčku. ¼ lžičky mleté skořice

Postup: Otrhané šípky zbavte zbytků květu a stopky. Opláchněte, pak vložte do hrnce, zalijte vodou a vařte 30 minut – 1 hodinu na mírném varu. Poté směs v hrnci rozmixujte tyčovým mixérem. Obsah v hrnci přepasírujte přes jemné pasírovací sítko. Zbytky semínek, které po přepasírování zůstaly v sítku, opět zalijte horkou vodou a znovu přepasírujte. Šípkovou směs vložte do hrnce, přidejte nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, koření a citrusový pektin, který jste rozmíchali se dvěma lžícemi třtinového cukru. Důkladně promíchejte a směs za stálého míchání přiveďte k varu. Povařte asi jednu minutu, vsypte zbývající cukr a vařte asi 3 – 5 minut. Teplou marmeládu plňte do čistých sklenic, zavíčkujte a obraťte na10 minut dnem vzhůru.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.