Podzimní zavařování: Mandarinková marmeláda

POTŘEBUJETE: 500 g vyloupaných mandarinek 100 g cukru šťávu z 1 limetky mletou skořici 2 hřebíčky sůl 2 g Ovocného (citrusového) pektinu Labeta
Mandarinky oloupeme, jednotlivé měsíčky zbavíme slupky a dáme dužinu do hrnce. Přidáme cca asi polovinu cukru, špetku soli, trochu skořice, hřebíčky a cca 200 ml vody. Přivedeme k varu, poté stáhneme plamen a povaříme asi 15 minut. Vyndáme hřebíčky a rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Směs opět vrátíme na plotnu a vmícháme limetkovou šťávu a zbytek cukru, v němž jsme rozmíchali citrusový pektin. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a povaříme ještě asi 5 minut. Průběžně sbíráme pěnu. Ještě horkou směs plníme do horkých vyvařených sklenic, ideálně sterilovaných v troubě na 100 °C. Uzavřeme a necháme vychladnout. Skladujeme v temnu a suchu. Marmeláda obsahuje minimální množství cukru, a proto je určena pro rychlou spotřebu. Po otevření ji proto uchováváme v lednici a ideálně do týdne, maximálně do 14 dní spotřebujeme.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 43.